DENÚNCIA DESESTIMADA

El jutge no veu delicte en les amenaces fetes des d'un tanc contra Puigdemont

Considera que és una "broma i una burla (...) en un context prèviament creat per la persona destinatària del seu sarcasme"

Defensa ha obert una investigació per depurar responsabilitats. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jutge d'instrucció ha desestimat la denúncia presentada per l'expresident Carles Puigdemont contra dos civils que el 8 de desembre van gravar un vídeo des d'un tanc de l'Exèrcit, en què van proferir amenaces contra el mateix Puigdemont i contra el líder de Podem, Pablo Iglesias. "Li donarem una sorpresa a Puigdemont, que està molt dur últimament (...). Setanta tones de pur amor i pura democràcia. Coletas, el següent ets tu, cabró. Arriba España", se'ls sentia dir als denunciats mentre apuntaven al canó del tanc.

La diligència judicial, que ha publicat l'expresident al seu compte de Twitter, situa els fets en "la irreverència i l'enginy popular amb què la gent del carrer agafa aire davant l'asfíxia que produeix un teatre de l'absurd promogut pels que haurien de ser ciutadans exemplars i lleials amb la font d'autoritat".

L'acte també diu que la "petita burla" com "la ideació de territoris i govern independents del que pretén la seva independència no són sinó diferents formes d'encarar un deliri que ja ha enfrontat greument els habitants d'una mateixa terra".

El document considera una "paradoxa que qui ha sigut part important d'un efecte tan perniciós apel·li a un suposat caràcter simbòlic de la seva actuació, sense cap efecte jurídic, i el negui de qui fa una broma amb més o menys gràcia", malgrat que ell sí que disposa "d'instruments per a aquesta alteració".

L'escrit argumenta que els dos civils "no tenen a la seva disposició carros de combat, ni tenen autoritat o comandament sobre personal militar ni han instigat comandaments militars, suboficials o tropa perquè es dirigeixin contra el denunciant, llevat que aquells tinguin unes qualitats personals que excedeixin el que és humanament raonable".

"Broma i burla"

Insisteix que aquestes persones ni tenen cap disponibilitat per portar a terme el que diuen ni per la manera com s'expressen reflecteixen serietat en les seves manifestacions, "sinó broma i burla en un context prèviament creat per la persona destinatària del seu sarcasme".

La diligència apunta que Puigdemont és investigat per les autoritats espanyoles per la seva "oberta contradicció amb l'ordenament jurídic" i que també és objecte de "comentaris jocosos, sàtires i bromes dels ciutadans del carrer i molt en particular de les xarxes socials".

Una altra consideració que fa és que no consta que el noi que va fer el vídeo l'hagi penjat a la xarxa social o a la web que cita el denunciant.

L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va denunciar davant la fiscalia dos civils que el van amenaçar dalt d'un tanc de l'Exèrcit en moviment, des del qual van gravar un vídeo que es va fer viral a les xarxes.

Puigdemont ha inclòs en el seu tuit l'informe que va fer la Policia Nacional que constata que el vídeo es va gravar a les instal·lacions Regiment Cuirassat Pavia núm. 4 de la Brigada Aragó i de l'Exèrcit de Terra de Saragossa el 8 de desembre durant la celebració del dia de la Immaculada, patrona d'Infanteria, en un acte de portes obertes, "però restringit, al qual es va convidar nombrosos civils i en què estaven exposats diversos carros de combat".

Notícies relacionades

"En un moment donat -segons relata l'informe policial-, quan aquests vehicles de combat ja eren retirats a l'hangar, dos civils van accedir a un d'ells i van gravar el vídeo denunciat".

En el seu missatge, Puigdemont ha contraposat la situació d'aquests civils a la de les "quatre persones innocents en presó preventiva per la seva ideologia", mentre que quan "dues persones sobre un tanc profereixen amenaces no passa res. Aquesta és la seva justícia. Seguim".