VÍDEO POLÈMIC

Defensa expedienta els militars que van permetre a dos civils pujar dalt d'un tanc i gravar amenaces a Puigdemont i Iglesias

ERC i el PDECat demanen la compareixença de Cospedal al Congrés perquè doni explicacions

L'expresident diu que el vídeo és "inadmissible a la UE" i el líder de Podem retreu a Rajoy que un "feixista" tingui accés a material militar

Defensa ha obert una investigació per depurar responsabilitats. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En les últimes hores ha corregut com la pólvora a les xarxes socials un vídeo d'un jove civil pujat a un tanc Leopard amenaçant Carles Puigdemont i Pablo Iglesias.

El vídeo, gravat en una base militar de Saragossa, dura a penes 30 segons i s'hi veuen dos homes, un d'ells mirant a la càmera que afirma que ha trobat "la solució als problemes d'Espanya". A continuació, es pot observar que està dalt d'un tanc de combat de l'Exèrcit i, assenyalant el canó, prossegueix: "Li donarem una sorpresa a Puigdemont, que està molt dur últimament (...) Setanta tones de pur amor i pura democràcia. Coletas, el següent ets tu, cabró. Visca Espanya".

Després de l'enrenou generat, l'Exèrcit de Terra ha obert un expedient disciplinari als militars que van permetre als dos civils pujar al carro de combat per fer la controvertida gravació, ja que no està permès que els civils pugin als vehicles militars.

Fonts de Defensa han explicat a l'agència Europa Press que els fets van passar durant la celebració del dia de la Immaculada, patrona de la infanteria, per la Brigada Aragó I en un acte que no era de portes obertes, però al qual es va convidar nombrosos civils. Quan els carros de combat ja estaven sent retirats a l'hangar, els dos joves protagonistes del vídeo van poder accedir a un dels tancs, un Leopard, per registrar les imatges que després difondrien a través de les xarxes socials. L'expedient disciplinari pot acabar amb una sanció per als soldats implicats.

Reacció dels amenaçats

Després de conèixer el contingut del vídeo, l'expresident es va limitar ahir a la nit a marcar com a favorit el tuit original. Però aquest matí ha publicat un missatge a la mateixa xarxa social en què afirma que aquests fets són "inacceptables a la UE", i insta l'Estat espanyol a demanar disculpes i a obrir una investigació.

El seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, va avisar que en els pròxims dies "creixeran tota mena de provocacions", però va demanar reaccionar "sempre amb serenitat".

Per la seva banda, el secretari general de Podem va qualificar de "patètic" l'autor de vídeo. En un primer moment es va pensar que el jove era militar i per això Iglesias va considerar que era "vergonyós que porti l'uniforme de les Forces Armades". A més, va censurar la "doble vara de mesurar a Espanya", per enviar "titellaires i tuiters a la presó", mentre els "feixistes" queden "impunes".

Aquest dimecres al Congrés ha assenyalat que, encara que el protagonista sigui civil, el Ministeri de Defensa "hauria d'intervenir en l'assumpte i dir a qui presta els seus tancs". A més ha anunciat la possibilitat que el seu partit iniciï accions legals contra la persona que llança les amenaces.

I en la sessió de control al Govern, ha retret a Mariano Rajoy que un "descerebrat feixista" hagi usat un tanc per llançar amenaces.

Explicacions a Cospedal

Notícies relacionades

Tant el PDECat com ERC han anunciat aquest dimecres la seva decisió de demanar la compareixença de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, al Congrés perquè doni les explicacions pertinents.

La portaveu dels postconvergents a la Comissió de Defensa, Míriam Nogueras, ha considerat que "sigui o no militar, és impresentable que algú pugui utilitzar material militar per a aquesta falta de respecte". El portaveu republicà a la Cambra baixa, Joan Tardà, ha considerat que l'autor ha de ser "amonestat" ja que aquesta mena d'imatges suposen una amenaça "evident, implícita i explícita".