Puigdemont critica Felip VI i assenyala: "Una república no necessita rei"

L'expresident català declara al diari 'The Guardian' que està "psicològicament preparat per a la presó, però vull seguir lluitant per Catalunya"

zentauroepp42361808 pla mig de carles puigdemont durant l entrevista a rac1 des 180302104444

zentauroepp42361808 pla mig de carles puigdemont durant l entrevista a rac1 des 180302104444 / Blanca Blay

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'expresident de la Generalitat i líder de JxCatCarles Puigdemont, ha criticat aquest divendres el rei Felip VI per la seva gestió del procés sobiranista, i ha avisat: "Una república no necessita rei".

Puigdemont ha fet aquestes declaracions en una entrevista exclusiva a The GuardianThe Guardian, en què es refereix especialment al discurs del rei Felip VI després del referèndum de l'1 d'octubre i el compara amb el que va fer el seu pare i antecessor, el rei Joan Carles, després del 23-F.

"El seu pare es va posar un uniforme militar i va fer un discurs civil, mentre que ell es va vestir de civil i va fer un discurs militar", ha dit Puigdemont.

El Rei, "fora de la Constitució"

Segons ell, Felip VI ha actuat "fora de la Constitució espanyola i del seu paper d'àrbitre", i s'ha alineat amb el Govern central contra l'independentisme.

"Va excloure milions de catalans que van votar per la independència" en el referèndum de l'1 d'octubre, critica, i assenyala que s'ha convertit en un cap d'Estat que només representa una part de la societat.

Per això, "la monarquia ha perdut Catalunya, i la seva visita la setmana passada -en el Mobile World Congress- no va ser plàcida, va ser un error", ha considerat.

També ha explicat que l'estructura republicana que s'articularà a Bèlgica i que ell presidirà serà "com un Govern a l'exili, un espai lliure sense amenaces ni temors".

Possible ingrés a la presó

Notícies relacionades

Preguntat per la seva elecció d'anar a Bèlgica i no comparèixer davant la justícia espanyola, Puigdemont ha dit que vol "continuar la lluita en les millors condicions i, per això, es necessita llibertat d'expressió i moviment".

"Estic psicològicament preparat per a la presó, però vull seguir lluitant per Catalunya", ha subratllat.