EXCLUSIVA: EL QUE ELS MOSSOS VOLIEN CREMAR

La Policia conclou que els Mossos controlaven polítics del PP, Cs, el PSC i el PDECat

Salva documents secrets amb notes sobre Albert Rivera, Jorge Fernández, Jorge Moragas...

zentauroepp40691832 sant adria del bes s  barcelona   26 10 2017   efectivos de 180225231120

zentauroepp40691832 sant adria del bes s barcelona 26 10 2017 efectivos de 180225231120

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles / Juan José Fernández / Vanesa Lozano

La Generalitat de Catalunya va mantenir un "servei il·legal d'espionatge" a través dels Mossos d’Esquadra que va tenir com a objectius "partits polítics, activistes, personatges públics o privats, entitats i plataformes, tots ells de marcat perfil unionista o constitucionalista", segons els informes de la Policia Nacional entregats a la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

Aquest "departament d'espionatge il·legal", com el defineixen en el seu ofici 3022/2017 al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, "va posar en marxa una sèrie d'accions amb membres d'aquest cos per fer tasques de vigilàncies, seguiments, així com gravacions de converses i presa de fotografies, de persones de l'àmbit polític, periodístic, empresarial i social, que poguessin ser una amenaça per al procés sobiranista que estava posant en marxa la Generalitat de Catalunya".

L'informe de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional de Barcelona reflecteix tots els documents que agents de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d’Esquadra anaven a destruir el 26 d'octubre passat a la incineradora de Sant Adrià de Besòs. Assegura que la Generalitat de Catalunya "volia tenir perfectament controlats" un grup de persones contràries a la independència de Catalunya i que ho va fer il·legalment i fent servir fons reservats (un total de 161.101,22 euros en aquest apartat només l'any 2015, segons dos correus electrònics que havien de ser destruïts).

Entre les notes i gravacions que havien de ser cremades pels Mossos, la Policia va recuperar quatre folis escrits a llapis sobre la denominada 'Operació Catalunya'. En aquests folis, es fa referència a un "casament a Madrid de la família Fuster Fabra". Es tracta de l'advocat José María Fuster, un dels espiats per aquest grup de mossos. Les anotacions recullen que al banquet hi van ser "Blas, Pino (dos comissaris de policia), Cierco (un dels accionistes del banc d'Andorra on la família Pujol amagava diners), Fuster Fabra i les seves dones, a la taula també hi havia Albert Rivera", el líder de Ciutadans. Fuster Fabra va ser "controlat" per aquest grup de mossos, que el van seguir, van fotografiar i van elaborar un informe de tres folis sobre la seva visita a Barcelona el 6 i 7 de juny.

Els Mossos també volien cremar uns "papers estripats" que portaven a la caixa número 4 dins d'un cotxe Dacia quan van ser interceptats per la policia. Entre aquests papers reconstruïts hi havia la "comunicació del desplaçament i dispositiu de seguretat del mes de maig d'actes a Catalunya de la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría". També, diversos informes de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d’Esquadra sobre actes convocats per Societat Civil Catalana en què s'havia "identificat membres del PP, Ciutadans, periodistes, etcètera".

Aquest grup de mossos va vigilar especialment la manifestació convocada el 19 de març a Barcelona. Va realitzar un informe qualificat com a "reservat", de 14 pàgines, que també van ser recuperades estripades i barrejades amb altres documents. En aquesta anàlisi, els mossos identifiquen els líders de la mobilització: Carlos Carrizosa, Susana Beltrán i Sergio Santamaría, diputats de Ciutadans al Parlament, Alberto Fernández Díaz, president del PP català, el periodista d'Antena 3TV Albert Castillón i Mariano Gomá, president de Societat Civil Catalana.

Preocupats per Cs

Els Mossos recullen que hi va anar menys gent de la que s'esperaven els convocants, però matisen que "el nombre de persones vinculades a Ciutadans ha crescut els últims anys, han sabut mobilitzar persones mediàtiques relacionades amb mitjans de comunicació com ara polítics en actiu de partits de centre dreta". I afegeixen que "tant SCC com la resta d'entitats contràries al procés sobiranista en aquesta recta final han intensificat la seva ofensiva, estan tenint més força a les xarxes socials i s'ha detectat un increment de petits actes al carrer".

Notícies relacionades

La policia conclou en el seu ofici a la jutge Lamela que "no es tracta d'un simple informe del seguiment d'una manifestació, sinó més aviat del seguiment que des de la CGINF de Mossos d’Esquadra, seguint presumiblement ordres polítiques, s'ha estat realitzant de partits polítics, advocats, associacions civils i periodistes entre altres col·lectius a Catalunya, que són contraris al procés independentista desenvolupat pel Govern de la Generalitat des de les seves diferents conselleries". Els Mossos també van intentar cremar documentació sobre el seu seguiment a diversos periodistes, especialment d''El Confidencial', després que aquest diari digital publiqués informacions sobre el Cesicat. Eren quatre folis on es repassava els principals periodistes d'aquest mitjà. "Aquest informe es va efectuar amb la finalitat d'obtenir informació personal dels periodistes ressenyats, donada la línia política del mitjà de comunicació per al qual treballen o han treballat: de caràcter constitucionalista i no afí al procés independentista que portava a terme el Govern de la Generalitat de Catalunya, desconeixent-se qui va efectuar aquest informe i a qui anava dirigit", conclou la policia a la jutge.

El departament dels Mossos també va intentar destruir el llistat complet dels 53.000 socis de l'ANC amb noms i cognoms, el seu correu electrònic i DNI, documents sobre el 'cas Pujo'l i diversos informes sobre l'organització independentista juvenil Arran i un dossier sobre la CUP. En una carpeta denominada àudios, també es va recuperar una "gravació amb sistema ocult on s'identifica l'eurodiputat de Convergència Democràtica de Catalunya, Ramon Tremosa i Balcells, en una reunió amb un grup de persones desconegudes on Tremosa informa que Alfons López Tena, Quim Arrufat i David Fernández Ramos, que treballen per a l’altre bàndol i parla d'escapçar la cúpula de Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana i l'Assemblea Nacional Catalana que, segons cita, "estan tots podrits".