DECLARACIÓ AL JUDICI DE L'EXCONSELLERA ANDALUSA

Magdalena Álvarez diu que desconeixia com es pagaven les ajudes dels ERO

Defensa que no controlava l'execució de la despesa i que no va saber de les advertències d'Intervenció al mètode per pagar les prejubilacions

zentauroepp42322775 graf9663 sevilla  26 02 2018   la exconsejera de hacienda ma180226182907

zentauroepp42322775 graf9663 sevilla 26 02 2018 la exconsejera de hacienda ma180226182907 / RAUL CARO CADENAS

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’exconsellera andalusa Magdalena Álvarez va deixar clar ahir per on passa la línia de defensa de bona part dels ex alts càrrecs implicats en el cas dels ERO fraudulents d’Andalusia: va sostenir que el procediment utilitzat per l’administració era legal, i que qualsevol irregularitat se circumscriu a l’ús dels fons a la Conselleria d’Ocupació. Així, la que va ser ministra de Foment de Rodríguez Zapatero va defensar que només elaborava els pressupostos, de manera que no coneixia, va dir, ni tenia «per què conèixer» com es pagaven les ajudes a empreses en crisi o les prejubilacions, de la mateixa manera que no coneixia les advertències de la Intervenció General.

    

«És un error pensar que Hisenda ho controlava tot, ho controlava la Intervenció General», va assegurar a la fiscalia, que demana per a ella 10 anys d’inhabilitació per prevaricació. La declaració d’Álvarez va demostrar per què els seus enemics l’acusen de supèrbia. Amb un enorme dossier de documents i un llenguatge tècnic, ple de dades, es va dedicar durant gairebé tres hores a menystenir el ministeri públic pel seu escàs coneixement sobre la hisenda pública o l’elaboració de pressupostos.

    

La seva tasca, va explicar, es va limitar a elaborar els pressupostos quadrant les previsions d’ingressos i les estimacions de despesa de cada conselleria, un procediment que aprovava posteriorment el Parlament. Però no controlava, va afirmar, com executava la despesa cada departament, ni entrava al detall de les modificacions pressupostàries que presentava cadascun. En total, unes 40.000 modificacions en una dècada, que, en el cas d’Ocupació, el fiscal atribueix precisament al descontrol amb els fons públics derivat d’un sistema inadequat, les transferències de finançament.

INTERPRETACIÓ

En aquest punt, l’exresponsable d’Economia i Hisenda a la Junta es va referir al text clau de l’acusació, l’informe de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat, atribuint a una «mala interpretació» dels pèrits l’ús d’aquestes transferències només per compensar els comptes d’explotació dels ens autònoms, i no per al pagament de subvencions.

Notícies relacionades

    

Álvarez, que va deixar el Banc Europeu d’Inversions després de ser imputada, va insistir que no coneixia la normativa de concessió d’ajudes, però que hi havia un procediment «molt reglat» i fiscalització prèvia, com recollia la llei de pressupostos. I va assegurar que tampoc va tenir coneixement de les advertències de la Intervenció General al procediment utilitzat.