CAS DE CORRUPCIÓ A ANDALUSIA

Magdalena Álvarez dimiteix "per la campanya de persecució implacable del PP"

L'exministra socialista assegura que no renuncia a la vicepresidència del BEI per la seva imputació en la causa dels ERO

L’exministra de Foment Magdalena Álvarez, a l’arribar als Jutjats de Sevilla per comparèixer davant la jutge que instrueix el ’cas ERO’.

L’exministra de Foment Magdalena Álvarez, a l’arribar als Jutjats de Sevilla per comparèixer davant la jutge que instrueix el ’cas ERO’. / Raúl Caro (EFE)

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / Sevilla

L'exministra de Foment Magdalena Álvarez ha anunciat aquest dimecres la seva dimissió com a vicepresidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i ha assegurat que no ho fa a causa de la seva imputació en el cas dels ERO fraudulents d'Andalusia, sinó per la "campanya de persecució implacable" del PP per posar una altra persona en el seu lloc. "Dimiteixo no perquè estigui imputada, sinó perquè [el president MarianoRajoy i [el ministre d'Economia LuisDe Guindos volen posar una altra persona", ha insistit. "Si ells estan disposats a qualsevol preu per canviar-me, jo no; no val la pena", ha dit.

Álvarez va ser imputada en el cas que investiga les ajudes irregulars a empreses en crisis pagades pel Govern andalús des de l'estiu passat, una decisió confirmada recentment per l'Audiència Provincial de Sevilla. La jutge Mercedes Alaya li imputa els suposats delictes de malversació i prevaricació al considerar-la una de les persones que, des de la conselleria d'Economia i Hisenda, va permetre la implantació d'un procediment inadequat per pagar aquestes ajudes de forma opaca i al marge de qualsevol control. En declaracions a la cadena Ser, no obstant, la que va ser responsable de les finances andaluses de la Junta d'Andalusia des del 1994 al 2004 ha insistit que no va tenir cap responsabilitat sobre aquesta situació, ja que era cada conselleria, en aquest cas la d'Ocupació, la que s'encarregava directament de gestionar aquestes partides i "gravar-les" en els pressupostos.

Així, l'exministra de Foment ha insistit que l'actitud del PP de provocar un debat obert entre la resta de països europeus sobre un assumpte de mer funcionament intern "aquesta fent un dany enorme" al seu país i al banc, per la qual cosa ha preferit presentar la dimissió. "Ara que busquen un lloc desesperat per Europa han buscat alguna excusa. Podrien haver dit que sóc malaguenya o que vaig ser membre del Govern andalús; és evident que volen un 'treu-te tu per posar-m'hi jo'".

"Ambició política desmesurada"

En aquest sentit, Álvarez ha ressaltat que la petició del Govern espanyol es produeix de forma anacrònica, ja que la seva imputació es va produir ja fa un any i en aquest temps ha declarat dues vegades i presentat diversos recursos. "És un tema d'ambició política desmesurada, ho fan dient que va causar un dany irreparable a Espanya just quan més bons han sigut els resultats del banc i els meus propis", ha explicat. "És molt difícil de justificar", ha dit. Després de recordar que el mateix Guindos li va donar un missatge de tranquil·litat quan ella li va trucar quan va ser imputada, ha comparat el seu cas amb la imputació de la presidenta del Fons Monetari Internacional, Christine Largarde, sobre la qual el Govern espanyol no ha expressat cap queixa.

Notícies relacionades

"Tot té un límit, fins i tot físic, i han passat totes les fronteres", ha dit, per justificar que se'n va per "no sotmetre" el seu país "al ridícul" que alguns països votin en contra de la seva marxa en el debat, ja que assegura que en tot moment ha rebut el suport del comitè de direcció del banc. "Estan disposats a qualsevol cosa", ha dit en al·lusió al PP, "i això em fa por".

Suport del PSOE

Després d'agrair el suport rebut pel PSOE, Álvarez ha explicat que el seu futur més immediat passa per descansar --"que m'ho mereixo", ha dit-- i demanar la seva reincorporació al cos d'inspectors d'Hisenda. També ha demanat que la investigació dels ERO se centri en els que tenien verdaderes competències sobre el que va passar, per "no errar el tret", i ha recordat que, malgrat la tesi que manté el seu partit que els imputats deixin la primera línia política, una imputació és una garantia judicial per als ciutadans "i no un càstig o una condemna". "I jo no tinc dubte que la meva innocència serà aclarida en algun nivell judicial o altre", ha conclòs.