CAUSA DE REBEL·LIÓ

La cúpula dels Mossos defensa l'actuació del cos davant l'1-O

Ferran López declara que van aplicar la proporcionalitat a l'acatar el mandat fiscal i del TSJC

zentauroepp42321616 madrid 26 02 2018 politica el mayor ferran lopez llega esta 180226091538 / DAVID CASTRO

zentauroepp42321616 madrid 26 02 2018 politica el mayor ferran lopez llega esta 180226091538
zentauroepp42322169 madrid 26 02 2018 politica joan carles molinero    jefe de l180226103652

/

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Vanesa Lozano

L'actual cap dels Mossos, Ferran López, ha defensat aquest dilluns davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l'actuació del cos policial de cara al referèndum il·legal de l'1-O. Segons han declarat fonts jurídiques a aquest diari, s'ha remès al criteri de proporcionalitat a l'hora de tancar els col·legis electorals que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Mercedes Armas incloïa en la seva resolució en què ordenava impedir la consulta. 

És la mateixa explicació que ha donat en les seves anteriors declaracions en seu judicial, en una línia similar a la de qui va ser el seu cap, el major Josep Lluís Trapero, però que casa malament amb els informes aportats per la Guàrdia Civil. En concret, amb l'últim entregat a l'Audiència Nacional, en què, a partir dels correus electrònics de l'excap dels Mossos, s'arriba a la conclusió que els agents van permetre la consulta il·legal. 

López ha sigut el primer dels membres de la cúpula del cos policial citat com a testimoni davant l'instructor de la causa per rebel·lió, sedició i malversació. A continuació està previst que compareguin els comissaris Joan Carles Molinero i Emili Quevedo. Aquest dimarts lo faran Manuel Castellví i dos membres més de la policia autonòmica.

Els quatre comissaris van estar presents a les reunions sol·licitades pels Mossos celebrades el 26 i el 28 de setembre amb la cúpula del Govern català de cara a l'1-O. En aquestes trobades Trapero va demanar al llavors president, Carles Puigdemont, que suspengués el referèndum pels problemes de seguretat ciutadana, de seguretat i fins i tot d'enfrontaments que plantejava cridar els ciutadans a votar a una consulta que havia sigut declarada il·legal pel Tribunal Constitucional.  

Notícies relacionades

El comissari que va substituir el major Josep Lluís Trapero, després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ja ha declarat en dues ocasions davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que investiga l'actuació del cos policial català per sedició per la seva actuació tant el 20 de setembre a Barcelona, durant els registres de l'operació Anubis, com l'1 d'octubre.

L'última vegada va ser divendres passat, després que declarés Trapero. Llavors va relatar que en els reunions amb Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn va plantejar que els Mossos, sempre que actuen com a policia judicial, compleixen els mandats de la fiscalia i dels tribunals.