SONDEIG DE LA GENERALITAT

ERC superaria Junts per Catalunya si es repetissin les eleccions

Ciutadans tornaria a ser la força més votada, però els republicans podrien superar-lo en escons

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El bloqueig de la investidura per la intenció de Carles Puigdemont de ser president malgrat el veto del Tribunal Constitucional està donant aire a ERC, que superaria Junts per Catalunya i es disputaria la victòria amb Ciutadans si ara es repetissin les eleccions a Catalunya. Així ho pronostica una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, que manté, no obstant, el partit taronja com a primera força en vots, dos punts més que els republicans.

La majoria independentista al Parlament estaria garantida i fins i tot es podria ampliar pel creixement de la CUP. Els secessionistes es mouen en una forquilla de 69-74 escons, quan el passat 21-D en van obtenir 70. Però en vots, els partidaris de la ruptura amb Espanya segueixen per sota del 50%, tot i que pujarien un punt respecte als recents comicis: del 47,5% passarien al 48,4% de les paperetes.

Notícies relacionades

El treball de camp del sondeig es va efectuar a partir de 1.200 entrevistes del 10 al 30 de gener, en plena tensió per la investidura de Puigdemont i abans de l'ajornament del ple per part del president del Parlament, Roger Torrent. En aquest context, Inés Arrimadas revalidaria el triomf del 21 de desembre en vots (24,7%) però retrocediria de 36 a 33-35 escons. ERC, en canvi, passaria de 32 a 33-35 diputats, amb el 22,9% dels sufragis.

Junts per Catalunya, la marca de Puigdemont, es ressentiria més i es quedaria amb 29-31 parlamentaris (ara en té 34). El PSC també perdria força i passaria de 17 a 15-16 representants. Els comuns conservarien els 8 escons actuals i el PPC podria mantenir els seus 4 diputats o perdre'n un. L'altre gran creixement l'experimentaria la CUP, que saltaria de 4 a 7-8 parlamentaris, capitalitzant, així, part del desgast de JxCat.