SONDEIG DE LA GENERALITAT

El 'sí' a la independència es desploma després de les eleccions, segons el CEO

El rebuig a la secessió es dispara i arriba al 53,9% en plena tensió per la investidura

El suport a la ruptura amb Espanya registra la seva cota més baixa des de l'inici del procés

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Les últimes eleccions autonòmiques i el bloqueig de la investidura han enfonsat el suport a la independència de Catalunya, que ha perdut vuit punts en els últims tres mesos i cau fins al 40,8%, quan a l'octubre era del 48,7%. Mentrestant, els contraris a la secessió han escalat 10 punts fins a arribar al 53,9%, quan a l'octubre era del 43,6%. Així ho reflecteix un sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat difós en plena tensió entre JxCat i ERC per la formació del nou Govern.

Notícies relacionades

El treball de camp de l'enquesta es va efectuar a partir de 1.200 entrevistes del 10 al 30 de gener, unes setmanes en què es va conèixer el veto del Tribunal Constitucional a la investidura de Carles Puigdemont i abans de l'ajornament del ple per part del president del Parlament, Roger Torrent. En aquest context, els partidaris de la ruptura amb Espanya obtenen el seu pitjor registre des del desembre del 2014, quan el CEO va començar a preguntar sobre un hipotètic referèndum d'independència. En conseqüència, els detractors de la secessió aconsegueixen ara la seva millor marca.

El retrocés de l'independentisme es plasma encara més quan el CEO pregunta als catalans quin és el seu model territorial preferit per a Catalunya, una qüestió que l'organisme de la Generalitat planteja als catalans des de l'any 2006. Ara mateix, el model territorial preferit és l'statu quo autonòmicstatu quo  (36,3%) i supera l'estat independent (32,9%) per primera vegada en sis anys. En paral·lel, l'estat propi dins d'una Espanya federal (19,4%) registra la seva cota més baixa en 12 anys, fet que demostra la polarització de les posicions polítiques en la societat catalana.