EL FUTUR DE L'EXDIPUTADA DE LA CUP

Dastis intenta evitar el xoc amb Suïssa per Gabriel

El ministre d'Exteriors no veu per ara risc de problemes bilaterals i demana esperar a veure "l'acció de la justícia"

El cap de la diplomàcia viatjarà la setmana que ve a Ginebra per assistir a una reunió de l'ONU

undefined42142815 munich  germany   16 02 2018   alfonso maria dastis  ministe180219132416

undefined42142815 munich germany 16 02 2018 alfonso maria dastis ministe180219132416 / RONALD WITTEK

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La decisió d'Anna Gabriel de no presentar-se davant el Tribunal Suprem dimecres va coincidir amb el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, en una visita oficial de dos dies a l'Iran. Aquesta circumstància ha fet que el cap de la diplomàcia espanyola es prengui amb distància física i filosòfica l'estada de l'exdiputada de la CUP a Suïssa. Dastis considera que el seu viatge al país centreeuropeu no tindrà conseqüències en les relacions bilaterals, tot i que el seu company de Govern, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha apressat a augmentar la pressió sobre Suïssa al dir que no veu cap problema per a l'extradició ni tampoc creu que Anna Gabriel pugui ser ajudada pel sistema jurídic d'aquell país. 

En declaracions als periodistes a Teheran, Dastis ha comentat aquest dijous al matí que s'esperarà "a veure com es desenvolupa l'acció de la justícia" abans d'analitzar les possibles conseqüències diplomàtiques. Per ara, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha ordenat la detenció de Gabriel en territori espanyol, però no n'ha sol·licitat l'extradició.

Incòmode per les preguntes sobre la pressió a Suïssa de Catalá, Dastis ha dit que no comparteix el malestar expressat pel ministre de Justícia. "Jo nom'rd comparteixo el desig de treballar amb els empresaris espanyols", ha respost abans d'iniciar una reunió amb representants d'empreses que operen a l'Iran. "Ja ho veurem", ha contestat sobre les possibles conseqüències en les relacions bilaterals.

Reunió de l'ONU

Notícies relacionades

Segons el cap de la diplomàcia espanyola, no ha mantingut cap conversa amb el Govern de Berna després de saber-se que Gabriel estava allà. Dastis es va reunir amb el seu homòleg suís, Ignazio Cassis, fa tres setmanes en el marc del fòrum econòmic de Davos i van parlar de la situació de Catalunya. Fonts d'Exteriors asseguren que Cassis va ser qui va sol·licitar la reunió per presentar-se, ja que va assumir el càrrec al novembre, i que va aprofitar per revalidar “el suport” a les gestions de l'Executiu de Mariano Rajoy davant els independentistes.

Dastis té previst viatjar a Ginebra la setmana que ve, però no per assumptes bilaterals sinó amb motiu de la presència espanyola al Consell de Drets Humans de l'ONU. Segons fonts d'Exteriors, en aquests moments no hi ha cap cita tancada amb Cassis aprofitant la reunió d'aquest organisme.