Junqueras i Rovira demanen a l'independentisme que "no caigui en provocacions"

El duo dirigent situa la democràcia espanyola "al nivell de Turquia"

Acusa el PP de tapar la corrupció "amb la repressió i el nacionalisme d'Estat"

zentauroepp34207842 barcelona 09 06 2016 sesion de control en el parlament en la180212111819

zentauroepp34207842 barcelona 09 06 2016 sesion de control en el parlament en la180212111819 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

ERC ha fet pública aquesta tarda, després que Marta Rovira declarés davant el Tribunal Suprem i quedés en llibertat amb fiança de 60.000 euros, una carta a la militància del partit firmada pel líder, empresonat al Centre Penitenciari Madrid VII, Oriol Junqueras, i la mateixa secretària general. En un text dur, els dos dirigents afirmen que és “comprensible que hi hagi aquests dies milions de catalans que sentin ràbia” i que això els porti “ a la temptació de traduir en ira la seva indignació”. Davant d'aquesta situació, el duo dirigent demana “que ningú es deixi provocar", i que “l'independentisme no es deixi arrossegar per la impotència cap a un escenari de creixent confrontació”, perquè justament això és el que “persegueixen el PP i els seus aliats”.

En línies prèvies, Junqueras i Rovira assenyalen que “el Govern del PP i els seus acòlits estan protagonitzant una involució de l'estat de dret que ens situa en èpoques anteriors”, en velada referència al franquisme. “La separació de poders no existeix a Espanya. I aquest és un fet insòlit a Europa, que situa Espanya al nivell de Turquia”, sentencien.

Notícies relacionades

“És vergonyós constatar com som davant un Estat que conviu amb la corrupció, que l'ha convertit en estructural i que utilitza la repressió i el nacionalisme d'Estat com a cortina de fum”.

Els intents per escapçar

A la carta, els dos dirigents reconeixen haver previst “l'eventualitat” que el Tribunal Suprem, “saltant-se tota interpretació objectiva del concepte de presó preventiva, hauria pogut decretar” l'empresonament de Rovira. “No és la primera vegada, en els 87 anys de vida del partit, que l'Estat espanyol intentar escapçar la cúpula republicana”, diuen, i destaquen el nul èxit d'aquests intents.