Anar al contingut

CAP A LA INVESTIDURA

Elsa Artadi: JxCat i ERC negocien una figura de rang superior per suplir Puigdemont

La portaveu de JxCat defensa un Govern bicèfal, amb una part a Brussel·les i una altra a Barcelona

Elsa Artadi defensa un Govern bicèfal entre Brussel·les i Barcelona. / ACN

Junts per Catalunya i ERC segueixen embrancats en les negociacions per a la investidura. Elsa Artadi, portaveu del grup parlamentari de JxCat, ha avançat alguns dels plans dels independentistes per superar les "restriccions" que imposa l'Estat a la investidura de Carles Puigdemont. En una entrevista que publica aquest dissabte l'agència ACN, Artadi explica que JxCat negocia amb els republicans una figura amb rang superior, que ja estigui al Palau de la Generalitat, per suplir l'absència física de Puigdemont una vegada aquest sigui investit.

A nivell personal, Artadi es descarta de moment per tenir un paper en el futur Govern. Afirma que està "molt contenta" amb la seva funció actual i que, arribat el moment -que "no ha arribat"-, ja es parlarà de si té o no un paper en el Govern si així l'hi demana Puigdemont. Sí que ha deixat clar que es descarta totalment per ser candidata a presidir la Generalitat. "No soc la presidenta alternativa a Puigdemont. És un globus sonda que no ha sortit de JxCat en cap cas, ni del president ni de mi", ha insistit.

Preguntada sobre si al Palau hi ha d'haver una figura de pes donat que Puigdemont és a Brussel·les i Oriol Junqueras a la presó, Artadi contesta que "efectivament", i assenyala que les negociacions dels independentistes "van cap aquí", encara que admet que no hi ha res tancat.

D'aquestes declaracions se'n desprèn que el debat es basa en el supòsit que Puigdemont sigui investit i que part del Govern estaria a Brussel·les i una altra part a la plaça de Sant Jaume. En aquest sentit, Artadi ha insistit que Puigdemont ha de poder tornar a Catalunya i ser investit sempre que hi hagi "garanties" que no anirà "directament a la presó". Sobre aquest hipotètic Govern bicèfal, Artadi afirma que Puigdemont ha de "manar, ser executiu i tenir tota la legitimitat" i que el paper del Govern a Brussel·les ha de ser "executiu i de lideratge" per marcar "cap on va el país". 

Encara sobre aquest Govern bicèfal, la directora de campanya de JxCat defensa que l'estructura troncal de l'Executiu estaria a Catalunya i s'aprofitaria que les tecnologies faciliten que les comunicacions amb Brussel·les siguin "fluides". Artadi es mostra confiada a trobar "l'encaix" per fer possible aquest esquema. "Tant les lleis que tenim com la tecnologia i els equips humans permeten adaptar-nos-hi", afirma abans d'afegir: "Ho farem així".

Preguntada sobre com podria celebrar el Parlament una sessió de control al Govern si hi ha part de l'Executiu a Brussel·les, Artadi esgrimeix que les "restriccions" les posa l'Estat i afirma: "És més important dignificar el càrrec dels consellers que buscar que sigui pràctic".