COMPAREIXENCES AL SENAT

Crítics de Cs situen Rivera i Villegas com a cervells del finançament irregular

Apunten que el partit es podria haver quedat amb part de les subvencions de grups municipals

Sostenen que alguns candidats van escalar en la llista després de pagar entre 11.000 i 18.000 euros

img 2193

img 2193 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

L'estratègia del PP per frenar l'ascens de Ciutadans PPCiutadansaixecant sospites sobre un presumpte finançament il·lícit s'ha posat en marxa aquest dijous al Senat, amb la compareixença de membres del sector crític, que van denunciar irregularitats i van acabar expulsats. La Plataforma per les Garanties Ciutadanes ha assenyalat la cúpula del partit taronja: el president, Albert Rivera; el secretari general, José Manuel Villegas; el portaveu al Parlament, Carlos Carrizosa; el tresorer, Carlos Cuadrado, i el secretari de Comunicació, Fernando de Páramo estarien al corrent d'una trama per nodrir els comptes de Ciutadans amb fons públics.

L'advocat de la plataforma, Alberto Ganga, ha suggerit que, presumptament, la formació s'hauria quedat amb part de les subvencions que reben els grups municipals, que s'ingressen en un únic compte del Banco Popular a Madrid. Des d'aquí, les assignacions s'haurien de derivar a les agrupacions locals, però segons ha denunciat, hi ha part de l'import que no es transfereix. Els apoderats del compte, ha assegurat, són Villegas i Cuadrado. “Ningú sap què ha passat amb aquests diners”, ha retret Ganga, que ha acusat Ciutadans de ser “un club de quatre que dominen el partit de dalt a baix”.

Mercat de candidatures

Ha suggerit que Rivera opera d'aquesta manera des que el partit va fer els primers passos a Catalunya i ha donat per vàlides les crítiques que el van acusar de transferir les assignacions del grup taronja al Parlament al partit. “Aquests senyors es veuen amb patent de cors per fer qualsevol cosa”, ha assenyalat.

L'exafiliat a Cs també ha denunciat el mercadeig dels llocs de sortida en les campanyes electorals. Ha explicat que a Fuenlabrada (Madrid) es van pagar 11.000 euros per anar entre els cinc primers llocs de la llista el 2015. A San Sebastián de los Reyes (Madrid), ha assegurat, l'ordre de candidats es va modificar “perquè algú va posar 18.000 euros”.

El partit va adquirir el compromís de tornar aquests imports i, segons Ganga, ho podria haver fet amb diner públic.

Notícies relacionades

Sobre la seu estatal del partit a Madrid, l'advocat ha dit que li genera “moltíssims dubtes” saber com es va sufragar, pels nexes entre l'avalista i el propietari de l'immoble.

La compareixença de la Plataforma per la Garanties Ciutadanes obre la primera de les dues sessions que la comissió de finançament irregular del Senat dedica al partit de Rivera. Dijous que ve compareixeran representants del Tribunal de Comptes i el tresorer de Cs. L'òrgan fiscalitzador dels partits va negar el seu aval als comptes de Ciutadans del 2015 "per les limitacions a l'abast i/o a la importància qualitativa de les salvetats posades de manifest". No insinua corrupció, però sí una gestió molt deficient d'una comptabilitat que es nodreix de fons públics.