CIMERA A TÒQUIO
La UE i el Japó segellen una «aliança de competitivitat» contra la incertesa provocada pels aranzels de Trump
Hores abans de la reunió, el Govern japonès ha acordat amb el dels Estats Units una reducció dels aranzels del 25% al 10% a canvi d’inversions al país americà
Els representants de la Unió Europea han fet les maletes i han viatjat a l’Orient Llunyà per mirar de segellar acords amb les dues potències regionals, la Xina i el Japó, i minimitzar així el risc econòmic de les imprevisibles polítiques aranzelàries de Trump i el repte estratègic d’un món en màxims de tensió geopolítica i guerres.
El primer avenç ha sigut anunciat aquest dimecres, des de Tòquio. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, António Costa, han presentat juntament amb el primer ministre japonès, Shigeru Ishiba, un acord amb el Japó destinat a reforçar la competitivitat mútua en un món que han presentat com ple de «riscos geoeconòmics a les cadenes de valor, de sobrecapacitat i amb un camp de joc comercial desnivellat», en paraules de Von der Leyen. Demà, tots dos acudiran a la cimera UE-Xina a Pequín.
En una declaració institucional des de Tòquio, sense preguntes de la premsa, al costat del primer ministre japonès, Von der Leyen ha descrit els tres pilars del nou acord amb el Japó. Primer, es tracta d’«augmentar el comerç bilateral entre la UE i el Japó», un mercat conjunt «de 600 milions de persones en total i que suposa un terç del PIB global». S’implementaran els punts encara no aplicats de l’acord d’associació i s’incentivaran les inversions mútues.
Les relacions entre la UE i el Japó es basen en un acord d’associació estratègica (AAE) i un acord de lliure comerç (Acord d’Associació Econòmica), en vigor des del 2019. La UE i el Japó constitueixen conjuntament gairebé una quarta part del PIB mundial i el 20% del comerç mundial de béns i serveis conjuntament.
El segon pilar és la recerca de l’«enfortiment de la seguretat econòmica», i per a això es cooperarà en programes que garanteixin la robustesa de les cadenes de valor, «especialment en el subministrament de matèries primeres i bateries». S’invertirà conjuntament en el desenvolupament de l’economia circular i s’elaboraran marcs d’investigació conjunta. Es potenciarà la protecció de les infraestructures, tant físiques com digitals. Es crearà un «grup de treball sobre cables submarins, inclòs l’Àrtic». S’establirà un marc comú de lluita contra «les pràctiques comercials injustes i la coerció econòmica».
En tercer lloc, es tractarà que el Japó s’uneixi al programa d’inversions Horizon de la UE i es firmarà una aliança per desenvolupar les energies verdes.
Acord aranzelari del Japó amb els Estats Units
Poc abans que comencés la cimera, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar a la seva xarxa social Truth «un acord enorme amb el Japó»: el país nipó invertirà uns 470.000 milions d’euros als Estats Units a canvi que se li redueixi el tipus aranzelari en 10 punts, fins al 15%, respecte al gravamen del 25% anunciat dues setmanes abans per Washington a les importacions japoneses.
La presidenta de la Comissió Europea ha felicitat el primer ministre japonès per haver tancat aquest acord.
António Costa ha remarcat la importància de la relació bilateral amb «l’aliat més pròxim a la UE al Pacífic» i que com els europeus, diu el president del Consell, busca «el respecte a la democràcia, als Drets Humans i a un món basat en regles», en un context geopolític marcat per la invasió russa d’Ucraïna, la guerra de destrucció d’Israel a Gaza i les amenaces de la Xina d’incorporar Taiwan a la República Popular per la força.
Despesa militar
El Japó ha fet un gir històric a la seva tradicional política antimilitarista i ha anunciat una inèdita inversió del 2,1% del seu PIB en defensa. La Unió Europea, per la seva banda, mira de revitalitzar la seva indústria de defensa amb un pla de 800.000 milions d’euros, i ha compromès una despesa del 5% del PIB en defensa i Seguretat.
Notícies relacionadesReferent a això, Von der Leyen ha anunciat que l’any vinent se celebrarà entre la UE i el Japó el primer diàleg de seguretat conjunt.
Des del novembre del 2024, la UE i el Japó compten amb una associació en matèria de seguretat i defensa, a través de la qual s’han compromès a cooperar més estretament i a intercanviar informació, informa el Consell Europeu. L’associació es fonamenta en una sèrie de diàlegs periòdics que se celebren a escala ministerial amb finalitats de supervisió i direcció.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Carme Díaz, ginecòloga: "Els homes haurien de deixar l’alcohol almenys tres mesos abans d’intentar buscar un embaràs"
- Medi ambient Avistats almenys 15 óssos aquesta primavera al Pirineu català: "Les dades demostren que la convivència és possible"
- DECO ALLEUGEREIX LA PLANTILLA El Barça ultima la venda de Pau Víctor a l’Sporting de Braga per 12 milions més tres en variables
- Salut pública Catalunya crea el primer banc de microbiota fecal de l’Estat per tractar infeccions intestinals greus
- Natació artística Mireia Hernández i Dennis González, subcampions del món en duo mixt tècnic