Tribunal Europeu de Drets Humans

Estrasburg condemna Espanya per maltractament als etarres de l'atemptat de la T-4

L'Estat haurà d'indemnitzar Portu i Sarasola amb 30.000 i 20.000 euros respectivament

Els etarres Igor Portu (esquerra) i Mattin Sarasola, durant el judici per l’atemptat de la T-4, a l’Audiència Nacional, al maig.

Els etarres Igor Portu (esquerra) i Mattin Sarasola, durant el judici per l’atemptat de la T-4, a l’Audiència Nacional, al maig. / ARXIU / EFE

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat aquest dimarts Espanya pels maltractaments infligits durant el seu arrest i detenció incomunicada als dos membres d'ETA que van atemptar a la T-4 de l'aeroport de Madrid-Barajas, el 30 de desembre del 2006.

La sentència conclou que Espanya va vulnerar la prohibició de tractes inhumans o degradants en el seu aspecte material (el maltractament en si) i processal (no investigar-lo), que recull el Conveni Europeu de Drets Humans.

Quatre dels set jutges de la Sala Tercera han votat a favor que l'Estat indemnitzi els dos demandants, Igor Portu Juanenea i Martín Sarasola Yarzabal, amb 30.000 i 20.000 euros, respectivament, per danys morals.

Puntades de peu i cops

Els dos terroristes, que compleixen condemna a les presons de Còrdova i Jaén, van ser detinguts al País Basc el 6 de gener del 2008 per agents de la lluita antiterrorista de la Guàrdia Civil. Van al·legar que en el trasllat fins a la caserna d'Intxaurrondo van rebre "puntades de peu i cops" i posteriorment "van ser apallissats per agents d'intel·ligència".

Després de ser examinats l'endemà per dos metges forenses, Portu va ser hospitalitzat i Sarasola va ser conduït a Madrid i posat en detenció incomunicada.

Diversos informes mèdics van constatar diverses lesions. Portu va necessitar atenció mèdica durant 27 dies, i Sarasola, durant 14. 

El procés judicial

L'Audiència Provincial de Guipúscoa va condemnar el 2010 quatre agents de la Guàrdia Civil a diferents penes "per delictes de tortures greus", que el Tribunal Suprem va anul·lar un any després.

Notícies relacionades

Segons la sentència del Tribunal d'Estrasburg, les lesions "estan prou demostrades", es van produir quan "estaven en mans de la Guàrdia Civil" i la seva existència "no ha sigut negada ni pel Tribunal Suprem ni pel Govern". Per això, afegeix, "la responsabilitat ha de ser imputada a l'Estat". I estableix que van ser maltractaments i no tortura, perquè les lesions no van tenir conseqüències a llarg termini i per l'absència de proves concloents sobre l'objectiu del tracte infligit.

Tres jutges de la sala van publicar una opinió parcialment dissident, al considerar que els dos terroristes van patir tortures i no maltractaments. Espanya ha sigut condemnada pel TEDH 11 vegades des del 2004 per casos de maltractaments o per no investigar-los, nou d'ells relacionats amb membres d'ETA.