LA RAÓ: "EXTEMPORÀNIA"

El Tribunal Suprem no admet a tràmit la recusació de Jordi Sànchez contra el jutge Monterde

La rebutja per estar fora de termini, i sense entrar en el fons de l'assumpte

zentauroepp39881200 barcelona 31 08 2017 joan rabasseda jordi sanchez y jordi cu171214132152

zentauroepp39881200 barcelona 31 08 2017 joan rabasseda jordi sanchez y jordi cu171214132152 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem no ha admès a tràmit, per extemporània, la recusació contra el magistrat d'aquest tribunal Francisco Monterde que va presentar el diputat de JxCat i líder independentista Jordi Sànchez, en presó preventiva pel cas del procés cap a la declaració unilateral d'independència (DUI).

El magistrat recusat forma part de la secció de la Sala Penal del Suprem que revisa els recursos contra les decisions adoptades en la investigació del procés per part del jutge d'aquest tribunal Pablo Llarena.

Arguments desestimats

Sànchez al·legava que Monterde està interessat que ell resulti condemnat, afirmació que basa en el fet que és vicepresident de l'Associació Professional de la Magistratura, agrupació conservadora i majoritària en la carrera que s'ha pronunciat en contra de les actuacions independentistes en el procés. A més, la recusació assenyalava missatges en una xarxa social de persones no identificades en comptes aparentment pertanyents a aquesta associació.

La recusació pretenia vincular el contingut d'aquests missatges, contraris al procés, amb la posició personal del magistrat. Però ho feia "sense aportar cap principi de prova sobre aquest particular", assenyala la providència del Suprem.

En tot cas, el tribunal recorda que la llei orgànica del poder judicial imposa que la recusació hagi de ser presentada tan aviat es tingui coneixement de la causa en què estigui basada, és a dir, de les raons que indiquin la possible falta d'imparcialitat del magistrat afectat en la causa. En un altre cas, no s'admetrà a tràmit.

Així, la Sala  assenyala que les recusacions no seran admeses, en primer lloc, quan no es proposin en el termini de 10 dies des de la notificació de la primera resolució per la qual es conegui la identitat del jutge o magistrat a recusar, si el coneixement de la causa de recusació fos anterior a aquell. O, en segon lloc, si es presenten una vegada començat el procés i sent la causa de recusació coneguda abans del moment en què es recusi el jutge en qüestió. Doncs bé: la Sala indica que la condició del magistrat recusat com a vicepresident d'aquesta associació data d'uns quants anys i és de domini públic.

No entra en el fons

D'altra banda, afegeix que la composició de la Sala encarregada de resoldre els recursos d'apel·lació contra les interlocutòries dictades pel jutge instructor en aquesta causa és coneguda des de la seva publicació alBOEdel 30 de desembre del 2016.

Notícies relacionades

A tot això afegeix que aquesta mateixa Sala, de la qual forma part el magistrat recusat, ja ha resolt amb data de 5 de gener del 2018 el recurs interposat per Oriol Junqueras contra la interlocutòria del 4 de desembre del 2017 que va confirmar la situació de presó provisional de l'exvicepresident de la Generalitat. Jordi Sànchez coneix aquesta dada, fins al punt que es va adherir a aquesit recurs, afegeix el tribunal.

La conclusió de tot plegat és que la recusació no és admesa per haver sigut presentada fora de termini, i això sense entrar en el fons de l'assumpte.