CAUSA PER REBEL·LIÓ

Sànchez segueix a la presó pel "context polític"

El Suprem veu en l'exlíder de l'ANC un paper clau per impulsar la secessió per la seva capacitat de mobilització social

El jutge destaca l'agenda de Jové i que Sànchez es va atribuir parlar en nom de Puigdemont

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena mantindrà a la presó l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez. Creu que la seva capacitat de mobilització ciutadana es considerava clau per als plans independentistes i, com a prova d’això, fins i tot es va atribuir parlar en nom de l’expresident Carles Puigdemont o dels partits sobiranistes. Això, sumat al «context polític», en què «encara hi ha sectors que defensen explícitament» la unilateralitat, fa que existeixi un risc de reiteració delictiva suficient perquè segueixi pres, segons el magistrat.

L’última interlocutòria de Llarena inclou, amb arguments molt similars als que van determinar la permanència a la presó de l’exconseller Joaquim Forn, «nous elements de suport» de la seva participació en els fets investigats en la causa per rebel·lió, sedició i malversació, en què va formar part d’«un repartiment funcional que podria haver contemplat la mobilització ciutadana per forçar la independència».

Entre aquests «reforços», el jutge cita l’agenda intervinguda al que era número dos d’Economia, Josep Maria Jové, «que evidencia no tan sols la reunió de partits polítics sobiranistes i dels representants de l’ANC i Òmnium Cultural, sinó que aquells contemplaven la mobilització ciutadana com un element estratègic».

Actuació compartida

En nombroses intervencions públiques, polítics i associacions sobiranistes «han projectat l’existència d’una actuació compartida, havent arribat a afirmar Sànchez en una ocasió que parlava en nom de l’expresident Puigdemont o del PDECat, ERC o la CUP, al mateix temps que s’havia proclamat garant que se celebraria el referèndum del qual derivaria la declaració d’independència, llevat que el govern de l’Estat ho impedís amb actes impropis».

La interlocutòria recorda les convocatòries de l’ANC «perquè els ciutadans es congreguessin (...), donant pautes de com haurien d’ocupar-se els centres de votació la matinada de l’1 d’octubre, per impossibilitar que els cossos i les forces de seguretat de l’Estat poguessin portar a terme les decisions judicials d’impedir la seva celebració».

Notícies relacionades

El jutge destaca que, a diferència d’altres encausats, Sànchez «no només no ha renunciat a l’activitat pública que ha servit d’instrument» per a la rebel·lió investigada, «sinó que ha revalidat el seu compromís en una candidatura el líder de la qual proclama l’objectiu de restablir la dinàmica política (...) que va desembocar en l’aplicació del 155».

I per valorar la seva futura actuació, la interlocutòria afirma que «s’ha d’atendre» també «la marcada determinació amb què ha perseguit la consecució dels seus objectius, cosa que es reflecteix en el seu impuls de mobilitzacions multitudinàries de ciutadans que van afavorir un esclat social, i que específicament van estimular o van assumir el risc que s’expandís una irreparable reacció violenta».