MONCLOA

El Govern permetrà als Mossos accedir al nou Registre de dades de passatgers

La nova eina busca detectar viatges com el que va fer l'imam de Ripoll abans dels atemptats

El consell de ministres estudiarà aquest divendres l'avantprojecte de llei que el regula i que afecta drets fonamentals

undefined40509061 ftb02 d sseldorf  alemania  12 10 2017   foto de archivo de 180208230120

undefined40509061 ftb02 d sseldorf alemania 12 10 2017 foto de archivo de 180208230120 / FRIEDEMANN VOGEL

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos/ Gemma Robles

El Govern aprovarà aquest divendres l'avantprojecte de llei orgànica que permetrà utilitzar les dades del registre de noms de passatgers (PNR) per a la prevenció, detecció, investigació i enjudiciament de delictes de terrorisme i delictes greus. Segons va assenyalar fa uns dies el titular d'Interior, Juan Ignacio Zoido, aquesta eina ja en funcionament podria servir per detectar viatges en avió sospitosos com el que al seu dia va fer al Marroc l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, considerat el cervell dels atemptats de l'agost passat a Catalunya. Una de les novetats del projecte governamental és que s'inclourà els Mossos i l'Ertzaintza entre les autoritats competents per sol·licitar o rebre dades, segons ha pogut saber aquest diari de fonts de l'Executiu.

A més de la policia catalana i basca podran ser usuaris del registre la policia nacional, la guàrdia civil, els jutges, tribunals i ministeri fiscal i la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera. El text presentat des del ministeri de l'Interior, que ara ha de ser remès al Consell d'Estat per al seu estudi, especifica que una vegada sigui aprovada la nova norma es podran recollir i tractar dades tant dels passatgers com de la tripulació com de qualsevol persona que viatgi a bord d'una aeronau, per poder-les intercanviar amb altres Estats membres de la UE, tercers Estats i l'Europol per fer front al terrorisme, tal com dicta la directiva europea que li ha donat origen.

Entre aquestes dades que es podran utilitzar s'inclouen informacions de caràcter personal com el nom dels passatgers, la data de vol, l'itinerari, nombre de seients, informació de contacte o sobre l'equipatge, entre altres coses i seran recollides i tractades –creuament d'informacions ofertes per les diferents companyies- per la Unitat d'Informació de Passatgers espanyola, de nova creació i dependent del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), adscrit a la Secretaria d'Estat de la Seguretat del Ministeri d'Interior. Hauran de comptar amb la supervisió de l'Agència Nacional de Protecció de dades.

Notícies relacionades

La regulació per llei orgànica d'una iniciativa que ve impulsada des d'Europa es justifica perquè afectarà drets fonamentals. Una vegada arribi al Congrés aquesta norma, que l'Executiu central va incloure en l'apartat de projectes rellevants del seu pla normatiu per al 2018, el PP haurà de buscar el suport de l'oposició per poder tirar-la endavant donada la seva debilitat parlamentària.

El ministre Zoido va dir que esperava l'aval de l'oposició a unes mesures que serviran per combatre amb més eficàcia el gihadisme, però hi ha partits de l'arc parlamentari que volen llegir la lletra menuda de l'avantprojecte que finalment arribi a les Corts per si hi ha "excessos" que puguin resultar qüestionables. En aquest sentit s'assenyala la possible inclusió dels "costums" d'alguns dels passatgers en el text (està per comprovar que es faci en la versió final d'aquest projecte de llei) com a dades a recopilar per a una potencial investigació.