LA LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ

Millet i Montull han dormit a la infermeria de la presó de Brians

Els exdirectius del Palau de la Música estan en cel·les separades i no podran rebre la visita dels seus familiars fins al cap de setmana

A les presons catalanes hi ha 78 persones de més de 70 anys i l'expresident de l'entitat en té 82, i la seva mà dreta, 75

zentauroepp41921770 05 02 18  sant esteve sesrovires  can brians 1  millet i mon180205194631

zentauroepp41921770 05 02 18 sant esteve sesrovires can brians 1 millet i mon180205194631 / Marc Vila

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dilluns a les 17.40 hores, l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet sortia del Palau de Justícia de Barcelona en una ambulància camí de la presó de Brians 1, al municipi de Sant Esteve Sesrovires. Per una altra porta, un empleat empenyia la cadira de rodes que durant els últims anys ha usat l'exdirectiu de l'auditori. Era buida. Un tribunal havia acordat hores abans l'ingrés a la presó de Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, condemnats pel saqueig de l'entitat cultural. Tots dos han passat la seva primera nit entre reixes en cel·les separades al mòdul d'infermeria pel seu estat de salut i no al departament d'ingressos.

Els exdirectius que es van apropiar d'uns 23 milions de l'entitat que dirigien i que van fer d'intermediaris per al pagament de comissions de Ferrovial a CDC van arribar a la presó de Brians a les 18.30 hores. Van anar directament a la infermeria del centre pel seu estat de salut. Al cap d'una estona, familiars de tots dos van anar a la presó per portar-los roba i els estris necessaris per a la seva higiene. No obstant, no van demanar veure'ls i hauran d'esperar, com és habitual en el règim ordinari, al cap de setmana. En canvi, els dos reus sí que podran rebre visites. L'advocat de Montull, Jorge Navarro, ha assegurat que la decisió del tribunal d'empresonar el seu client és desproporcionada i desafortunada. "Era la foto que es tenia ganes de veure des de fa molt temps", ha dit.

A l'espera de destí

Notícies relacionades

Els dos reus estan a l'espera que se'ls assigni el seu destí definitiu, que pot ser un mòdul de la presó de Brians 1 (fins i tot es podrien quedar a la mateixa infermeria) o bé en un altre centre penitenciari. D'entrada, estan sent examinats per l'equip de professionals de la presó, des de metges fins a psicòlegs o educadors, que seran els que informaran sobre quin és el millor departament o presó per albergar-los. Dos dels aspectes que es tindran en compte és la salut de Millet, de 82 anys, i de Montull, de 75, així com l'accessibilitat als mòduls per la cadira de rodes que fa servir l'expresident del Palau.

Ni l'avançada edat, ni l'estat de salut, ni la falta de risc de fuga, ni altres arguments esgrimits pels advocats de Millet i Montull van servir per convèncer el tribunal que els dos condemnats (el primer a nou anys i set mesos de presó, i el segon, a set anys i mig) no ingressessin a la presó. I és que l'avançada edat no és un impediment, tal com va recordar la fiscal Marta Marquina. Només abans, a la desapareguda presó Model, hi va haver una mena de geriàtric, però als nous centres penitenciaris no hi ha cap departament exclusiu per a persones grans. Viuen a les cel·les ordinàries. El 31 de desembre del 2017, a les presons catalanes hi havia 78 persones (76 homes i dues dones) més grans de 70 anys. Fonts penitenciàries han assegurat a aquest diari que alguna vegada han sigut empresonades persones de més de 80 anys.