Catalá dona per fet que Puigdemont i Junqueras seran inhabilitats a la primavera

El ministre creu que ja s'ha activat el període de dos mesos per convocar eleccions si no hi ha Govern

zentauroepp41043275 madrid 22 11 2017 pleno del congreso  sesi n de control al g171122115303

zentauroepp41043275 madrid 22 11 2017 pleno del congreso sesi n de control al g171122115303 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha donat per fet aquest dijous que els líders independentistes exiliats i presos, com Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, seran inhabilitats a la primavera, abans del judici, en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament, que preveu la suspensió de la "funció o càrrec públic" dels processats en ferm per rebel·lió mentre estiguin presos. 

El ministre basa la seva conclusió en el fet que el Suprem va informar dimecres que la intenció de l'instructor del procés és concloure en un temps rècord la instrucció de les querelles per rebel·lió, sedició i malversació interposades el 30 d'octubre per la fiscalia i dictar interlocutòria de processament.

D'altra banda, tot i que no existeix un criteri unànime entre els juristes sobre si el rellotge de la investidura, després de la suspensió del ple per part de Roger Torrent, ha començat s'ha posat en marxa, Catalá ha assegurat que l'Executiu considera que el termini de dos mesos pel qual, si no hi ha acord, s'han de tornar a convocar unes eleccions, es va activar ahir, quan van expirar els deu dies per a la celebració del debat d'investidura. 

En aquest sentit ha avançat que si l'informe dels lletrats no "convenç" la Moncloa, el Govern "intentarà defensar que s'han de complir els temps". 

"El que ha passat a Catalunya ha de comportar la posada en marxa del rellotge perquè en dos mesos hi hagi una investidura o unes noves eleccions, no podem estar als llimbs permanentment, no podem estar en aquesta situació sine die", ha emfatitzat el titular de Justícia, convençut que la voluntat de tots els catalans és "sortir d'aquest impàs".

"No hi ha un pla Moncloa" 

Respecte als missatges de l'expresident missatges enviats a l'exconseller Antoni Comín en què afirma: "Això s'ha acabat. Els nostres ens han sacrificat" o que "el pla Moncloa triomfa", Catalá ha assegurat que no existeix cap estratègia i que és la seva manera de parlar per referir-se a les decisions de la justícia.

"No és el pla Moncloa és l'Estat de dret", ha dit el titular de Justícia, que veu amb poc recorregut jurídic les accions legals que ha anunciat emprendre Comín per la divulgació de la conversa a través del mòbil amb Puigdemont.

Notícies relacionades

Segons Catalá, el que és clar és que "res ja no tornarà a ser igual" a Catalunya i que les decisions del president del Parlament, Roger Torrent, indiquen que "vol un camí diferent" al seguit per la seva antecessora Carme Forcadell.

El ministre ha negat que existeixin "pactes secrets" al marge de les regles del joc, tal com han apuntat alguns mitjans respecte a maniobres de la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Saénz de Santamaría, perquè l'exvicepresident català Oriol Junqueras, a la presó des de fa tres mesos, assumís la presidència.