LA INVESTIGACIÓ DELS PREPARATIUS DE L'1-O

El Govern va estudiar crear un exèrcit de fins a 22.000 militars, segons un informe de la Guàrdia Civil

L'Executiu de Puigdemont tenia informes, segons l'institut armat, que consideraven "més recomanable" un cos propi

Els correus electrònics intervinguts a Salvadó també apunten a mantenir l'euro "unilateralment" com a moneda oficial

lpedragosa35526165 lluis salvado160914214424

lpedragosa35526165 lluis salvado160914214424 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern de Carles Puigdemont comptava, abans de l'1-O, amb informes que plantejaven la creació d'un exèrcit integrat per entre 18.000 i 22.000 efectius per a un eventual Estat català. Les dades apareixen en un document de la Guàrdia Civil, elaborat després d'analitzar el contingut dels 53 correus electrònics intervinguts a l'exsecretari d'Hisenda Lluís Salvadó, un dels detinguts el 20 de setembre passat pels preparatius del referèndum unilateral.

Salvadó va enviar un correu, el 6 de setembre passat, a un compte genèric de la vicepresidència de la Generalitat en què adjuntava un document titulat "La seguretat a la República catalana: primers plantejaments", informa Efe. Una vegada analitzada la situació de països com Àustria o Dinamarca, l'informe considera que la "república" s'hauria de plantejar si vol un cos de defensa format per professionals o per milícies, a més del seu rol internacional.

El document assenyala que el servei militar obligatori té una imatge "molt negativa" entre els catalans "a causa de l'associació mental que es fa amb l'Exèrcit espanyol", de manera que deixa aquest debat per més endavant. En tot cas, assenyala que "és més recomanable" que Catalunya tingui un cos propi, proporcionat i ben entrenat.

Després d'apuntar que la societat catalana té un sentiment antiimperialista, reticent als EUA i a l'OTAN, remarca que, per conservar la independència, és preferible integrar-se en "institucions internacionals que mantenir-se'n al marge".

Com Montenegro i Kosovo

L'Executiu de Puigdemont també es va plantejar la possibilitat de mantenir l'euro com a moneda oficial d'una Catalunya independent de "forma unilateral i sense cap necessitat d'acord, com fan Montenegro i Kosovo", en el cas que el nou Estat no fos reconegut ni per Espanya ni per la Unió Europea (UE).

Notícies relacionades

En un dels correus electrònics que la Guàrdia Civil va intervenir a Salvadó, titulat "material", l'aleshores directora general de Planificació i Estudis Fiscals Montse Peretó li va enviar un informe "confidencial" elaborat per un assessor dels eurodiputats d'ERC sobre els diferents escenaris possibles. Datat el maig del 2015, sentencia que, una vegada es declari la independència, "hi haurà d'haver un acord polític, tard o d'hora, en primera instància entre Catalunya i Espanya, i després amb la Unió Europea", ja que les institucions comunitàries apostaran per la negociació tant pel seu "propi interès com de les empreses multinacionals".

Si Catalunya quedés fora de la UE, afegeix, seria possible mantenir unes "negociacions paral·leles" amb l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) que "podrien facilitar l'accés a l'Eurozona a posteriori".