Santamaría demana a l'independentisme "que s'assumeixi en públic el que diu en privat"

La vicepresidenta demana a Torrent que obri una nova ronda de contactes per buscar un candidat alternatiu a Puigdemont

Soraya Sáenz de Santamaría ha instat avui el president del Parlament a obrir una nova ronda de contactes per salvar la situació generada per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Soraya Sáez de Santamaría, vicepresidenta del Govern, ha fet aquest dimecres una triple petició respecte a Catalunya. Ha exigit a Carles Puigdemont que deixi de pensar en el seu futur personal, a Roger Torrent, president del Parlament català, que obri una nova ronda de contactes per buscar un candidat alternatiu a la investidura i, en general als independentistes, que assumeixin en públic el fracàs en la reelecció de l'expresident que ja fins i tot ell assumeix en privat.

"Toca pensar en el futur, els governs hem de pensar en el futur del nostre país i no en el nostre, és un model que m'aplico i que aplico també al senyor Puigdemont", ha assenyalat.

"S'ha d'assumir públicament el que molts han dit en privat", ha afirmat, preguntada pels missatges de mòbil de l'expresident captats missatges per les càmeres del programa d'Ana Rosa Quintana en què es donava per "sacrificat". "El pla de la Moncloa triomfa, només espero que sigui veritat i que gràcies a això puguin sortir tots de la presó perquè si no el ridícul és històric", va escriure Puigdemont al diputat d'ERC Toni Comín.

Pel que fa això, fonts de la Moncloa consideren que Puigdemont sembla inferir que si els fugits desisteixen dels seus propòsits polítics faciliten al jutge l'excarceració dels presos. Aquestes fonts veuen que “implícitament és un reconeixement que la seva fugida és part de la causa de la prolongació de les presons preventives”, informa Pilar Santos.

Ronda de contactes

A més, la vicepresidenta ha dit que "el senyor Torrent ha d'obrir una nova ronda de contactes per salvar la situació". "No em puc creure que entre els més de cent diputats no hi hagi ningú que pugui recuperar la via del diàleg i el consens", ha manifestat. Sáez de Santamaría ha subratllat, a més, que es referia "tant a diputats independentistes com a constitucionalistes". 

Notícies relacionades

També ha criticat a Torrent que es referís a ella exclusivament pel seu nom de pila i ho ha atribuït a una qüestió sexista. "Les dones tenim dret als nostres cognoms", ha remarcat entre els aplaudiments dels assistents a l'esmorzar informatiu Nueva Economía Fórum Tribuna Mediterránea en què ha presentat la líder del PPCV Isabel Bonig.

Agraeix la "lleialtat" del PSOE

En aquest tema, Sáez de Santamaría ha agraït la lleialtat que ha mostrat el PSOE. "Vull dir que al llarg de la crisi hem parlat molt, hem compartit punts de vista i hem treballat junts, hem aconseguit punts d'acord i és moment per a aquesta lleialtat institucional que jo agraeixo. Els que defensem la Constitució i les lleis hem d'estar junts".