Catalunya Ràdio

JxCat es volia presentar a la investidura sense acord de govern

ERC demana aclarir el full de ruta i la CUP crida a materialitzar la república catalana "ja sigui per les vies legals o les il·legals"

zentauroepp41848957 barcelona 30 01 2018  pol tica   15 00   barcelona   ple del180131115455

zentauroepp41848957 barcelona 30 01 2018 pol tica 15 00 barcelona ple del180131115455

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El diputat de Junts per CatalunyaFrancesc de Dalmases, ha reconegut que la seva formació s'hauria presentat al ple d'investidura que finalment va ajornar el president del Parlament, Roger Torrent, sense un programa de govern tancat amb la resta de forces independentistes. Així ho ha expressat en un debat a tres bandes amb Ernest Maragall, d'ERC, i Carles Riera, de la CUP, a Catalunya Ràdio.

L'article 146 del reglament del Parlament especifica que per al debat d'investidura el candidat proposat pel president de la cambra catalana ha de "presentar, sense limitació de temps, el programa de govern i sol·licitar la confiança del ple". Dalmases ha reconegut que aquest programa de govern no està tancat amb la resta de forces independentistes, tot i que sí que "tenen avançades algunes coses". Afirmació corroborada des de les altres dues formacions.

Un dels punts on sí que difereixen és en la lectura de l'episodi d'ahir al Parlament. Mentre que des d'ERC han sostingut que l'independentisme en surt reforçat, ja que "reprèn el calendari dels esdeveniments" i "reforça la institució", des de JxCat i la CUP dissenteixen en el diagnòstic i critiquen l'argument de la "falta de garanties" que va esgrimir Torrent per no celebrar la investidura.

Sobre si l'expresident continua sent el candidat de tot l'independentisme, Maragall ha reiterat que “el nostre candidat és Carles Puigdemont”, tot i que ha afegit que, des d'ERC, volen “un president, no un exiliat”. Respecte a la hipòtesi d'una repetició d'eleccions, des de les tres formacions han negat que desitgin aquest escenari.

Falta de comunicació

“No coneixíem el discurs d'investidura, no coneixíem el pla complet de govern, no coneixíem l'estructura i la composició del Govern i el missatge que se li dona al país en els pròxims anys”, ha afirmat Ernest Maragall (ERC), per justificar l'ajornament de Torrent del ple d'investidura. Una falta de comunicació que al seu torn li ha retret a Maragall el cap de llista de la CUP, que ha declarat que “el president del Parlament no ens va informar mai de l'ajornament que va anunciar ahir, ho vam saber a través dels mitjans”.

La CUP s'ha reivindicat com a pont, a l'afirmar que són els convocants de les últimes reunions trilaterals entre les forces independentistes i ha criticat la falta de vies de comunicació obertes entre JxCat i ERC. “Només ens asseurem a una taula on estiguin presents la resta de forces independentistes. És important que JxCat i ERC s'entenguin, cosa que fins ara no han fet del tot”, ha afirmat Riera. 

República o república, "legal o il·legal"

Notícies relacionades

“Hem de materialitzar la República, ja sigui per les vies legals o per les il·legals. I la CUP assumirà totes les conseqüències que això comporti”, ha afirmat el diputat Carles Riera. Esquivant, al seu torn, la pregunta de si aquest escenari s'ha de seguir encara que això comporti empresonaments dins dels plans dels partits independentistes.

Una línia sobre la qual Dalmases ha afirmat que han de ser només "obedients a les expressions democràtiques", fet que "descol·loca l'Estat". Amb més claredat se n'ha desmarcat ERC, que ha reivindicat que existeixen alternatives a un full de ruta independentista “sense institucions i amb la repressió a tota màquina”.