Les quatre raons per les quals ERC ha ajornat la investidura

L'expresident no va accedir a tancar un pla de Govern i la composició de l'Executiu

Tampoc va facilitar prèviament el seu discurs, malgrat les conseqüències legals que se'n derivaven

puigdi torent

puigdi torent

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Quatre són els principals motius pels quals ERC, via el president del Parlament, ha frenat aquest dimarts la investidura de Carles Puigdemont.

1. Faltava el discurs del candidat

Els republicans no van rebre amb anticipació el discurs del candidat a la presidència. Un discurs del qual es podien derivar conseqüències legals, com els advocats van advertir al republicà Raül Romeva i als postconvergents Jordi Turull i Josep Rull en cas que votessin a favor de la investidura. A la una de la matinada va arribar a la seu d'ERC una mena d'índex de tres punts del discurs, res més. Amb tot, Romeva, per exemple, es va mostrar disposat, a l'executiva del partit de dilluns al vespre, a capejar el risc si realment valia la pena. 

2. Incertesa sobre l'aparició de Puigdemont

Els republicans no sabien ni tan sols si Puigdemont apareixeria o no a l'hemicicle. No se'ls va dir res de l'escaleta, és a dir, del guió que seguiria la sessió. “Ens separen 10.000 vots i han actuat com fa 25 anys”, ha apuntat una veu republicana a aquest diari.

3. Absència d'un pla de Govern

Els republicans no sabien res sobre quins plans té Puigdemont pel que fa a la legislatura. No hi ha pla de Govern.

4. Inconcreció sobre la composició de l'Executiu català

Notícies relacionades

Els republicans tampoc van aconseguir tancar, segons ells per la falta d'interès de Puigdemont i el seu entorn, com seria la composició del nou Govern.

I el raonament final que acompanya la decisió de Torrent, sempre segons fonts republicanes, és si valia la pena complicar el futur judicial de diversos diputats per una investidura, la de Puigdemont, que en tot cas tindrà una vida efímera i que no va acompanyada d'un pla de Govern consensuat destinat a ampliar la base independentista.