NOVA LEGISLATURA

La CUP crida a desobeir el TC però no garanteix el seu vot a Puigdemont

Els quatre diputats antisistema només recolzarien l'expresident si "materialitza la república"

fcasals41802835 cup180127141413

fcasals41802835 cup180127141413

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La CUP ha deixat clar aquest dissabte que segueix apostant per la desobediència oberta com a full de ruta per mantenir el pols amb l'Estat. Després de la reunió del seu consell polític, la formació ha decidit no garantir encara que els seus quatre diputats recolzarien Carles Puigdemont en el cas que la seva candidatura pogués presentar-se a la sessió d'investidura, però també han assegurat que no acceptaran que es proposi cap altre aspirant, perquè això en la seva opinió significaria actuar "a la mida del Tribunal Constitucional".

Amb aquesta decisió, els antisistema -que han passat de 10 a quatre diputats després de les eleccions del 21-D- avalen Puigdemont i al mateix temps pressionen la majoria independentista perquè no defugi el xoc amb l'Estat. Per això recolzen l'expresident en la mesura que "simbolitza un conflicte democràtic".

El portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, s'ha pronunciat abans que es conegui la decisió del Tribunal Constitucional sobre la impugnació del ple d'investidura que ha demanat el Govern. Ha dit que, si es consuma aquesta suspensió, el Parlament ha de "desobeir-la", i ha garantit que, en tot cas, els quatre diputats del seu partit estaran a la Cambra "el dia 30 a les 15 hores", que és quan està fixat l'inici de la sessió.

Però si Junts per Catalunya i ERC es pleguen a les "directrius" de les institucions de l'Estat, i acaben presentant un altre candidat a la investidura, la CUP ha anunciat que "no participarà" en aquest eventual ple. "No estarem en un ple en què Puigdemont no sigui el candidat", ha assegurat Riera.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, els antisistema tampoc garanteixen els seus quatre vots a Puigdemont -segurament indispensables perquè es pugui convertir en president- perquè encara segueixen negociant amb JxCat i ERC. "La CUP segueix condicionant el seu vot a Puigdemont a posar-se d'acord en un programa que materialitzi la república", han assegurat aquest matí.

Però Natàlia Sánchez, diputada del partit, ha avançat que la CUP ja ha obtingut alguns fruits de les converses. "Hem acordat que no es renovaran els convenis amb les escoles que segreguen per sexe, la majoria de l'Opus", ha afirmat.