LA INVESTIGACIÓ SOBRE EL REFERÈNDUM UNILATERAL

Els Mossos, l'1-O: "A tot el territori. Informeu dels moviments de la Policia i la Guàrdia Civil"

L'institut armat remet a la jutge Carmen Lamela un informe exhaustiu sobre les comunicacions internes de la policia autonòmica

zentauroepp40370821 spanish guardia civil guards drag a man outside a polling st171001193633

zentauroepp40370821 spanish guardia civil guards drag a man outside a polling st171001193633 / RAYMOND ROIG

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Guàrdia Civil ha enviat a la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela un exhaustiu informe sobre les comunicacions internes entre els comandaments dels Mossos i les patrulles de carrer el dia abans del referèndum unilateral i durant el mateix 1-O en què, després d’analitzar els missatges i instruccions, arriba a la conclusió que hi va haver un operatiu específic per conèixer els moviments de les unitats de l’institut armat i de la Policia Nacional.

Les ordres, segons la documentació que té la magistrada, eren concretes i a «tot el territori»: «Petició: Es transmet a tot el territori que CECOR (Centre de Coordinació) sol·licita que en cas de localitzar vehicles i efectius de CNP (Policia Nacional) i GC (Guàrdia Civil) efectuant moviments, se n’informi a través del xat». La jutge ja es va fer ressò d’aquesta vigilància en els actes de presó de membres del cessat Govern català.

En l’informe, segons fonts judicials, s’analitzen desenes de missatges, ordres i consignes que diversos comandaments dels Mossos es van intercanviar entre si o van traslladar als diferents grups operatius durant la celebració de l’1-0. Ocupen dos toms de la causa. L’escrit ha sigut elaborat sobre la base de la informació recollida a diverses comissaries de la policia autonòmica i podria implicar persones que han tingut càrrecs de responsabilitat als Mossos. És per això que la Guàrdia Civil l’ha enviat a Lamela, que investiga el que va ser màxim responsable de la policia autonòmica Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana, per la presumpta inactivitat en els incidents ocorreguts a la Conselleria d’Economia el 20 de setembre, i durant la celebració del referèndum unilateral.

Vigilància directa

Notícies relacionades

Alguns dels missatges interns dels Mossos especificaven quan Policia i Guàrdia Civil van abandonar les seves bases de camí cap als col·legis electorals, i altres anunciaven la presència d’efectius d’aquests dos cossos en determinats llocs. «70 vehicles de la Guàrdia Civil estan en aparcament aeroport Girona», indicava un dels missatges. El coronel de l’institut armat Diego Pérez de los Cobos, màxim responsable de la coordinació de les actuacions policials per evitar l’1-0, va detallar en un altre informe que la policia autonòmica va mantenir una «inactivitat generalitzada» i el seu dispositiu va estar orientat, «més que a donar compliment al mandat judicial», a mantenir la seguretat «a la manera d’unes eleccions legals».

La Guàrdia Civil es va personar el dia 17 d’octubre a la seu del telèfon d’emergències 112. Els agents buscaven converses internes dels Mossos d’Esquadra efectuades a través del sistema de comunicació per ràdio l’1-O, les instruccions donades i la identificació i localització, mitjançant aquests missatges, dels vehicles de la Guàrdia Civil i de la Policia.