REUNIÓ A BÈLGICA

Torrent busca una altra ubicació per a la reunió amb Puigdemont després del veto del Govern

La Moncloa havia demanat que no es permetés als "pròfugs" entrar a la delegació de la Generalitat a Brussel·les

El president de la Mesa del Parlament ha escollit la seu de l'Aliança Lliure Europea, a la qual pertany ERC

zentauroepp41761659 leq107  bruselas  b lgica   24 01 2018   el expresidente de 180124125307

zentauroepp41761659 leq107 bruselas b lgica 24 01 2018 el expresidente de 180124125307 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Silvia Martínez

El Govern central ha donat l'ordre de prohibir l'entrada de Carles Puigdemont i els quatre exconsellers fugits a la delegació de la Generalitat davant la Unió Europea. El president de la Mesa del Parlament, Roger Torrent, els havia citat allà tots cinc avui a les dotze del migdia. Torrent, que ha proposat Puigdemont com a presidenciable, ha insistit aquests dies que vol tenir un diàleg “franc” amb els 135 diputats del Parlament abans de la sessió d'investidura. Davant el veto de la Moncloa, el polític republicà ha buscat una ubicació alternativa: la seu de l'Aliança Lliure Europea, família política continental a la qual pertany ERC. Puigdemont i Torrent han començat la reunió abans de les 11.30 hores del matí, i a les 12 s'hi han sumat la resta de diputats.

En paral·lel, el Govern central ha ordenat tancar la seu de la Generalitat davant la UE "fins a nova ordre". Segons fonts d'Exteriors, s'ha pres aquesta mesura "per evitar possibles aglomeracions, en vista d'una convocatòria (...) sense autorització ni informació a la conselleria". El tancament ha sigut comunicat als treballadors de la delegació, l'única que ha sobreviscut al 155, a través d'un burofax.

Torrent va convocar ahir a les 22.15 els mitjans de comunicació a la delegació catalana a Brussel·les, encara que els va advertir que la reunió amb els parlamentaris seria “a porta tancada” i que a l'acabar atendria la premsa. Segons han advertit aquest matí a primera hora a aquest diari fonts de l'Executiu, aquesta cita no podia tenir lloc en aquest edifici, ja que, emparant-se en el 155 i en el fet que té les regnes de la Generalitat, havia demanat a l'empresa de seguretat privada que custodia el local que no permetés l'entrada dels cinc exmembres de l'Executiu català. També va rebre la mateixa indicació la persona responsable d'aquestes oficines a Brussel·les després de la destitució d'Amadeu Altafaj.

El president de la Mesa havia sol·licitat poder utilitzar les dependències públiques com a representant del Govern català i així ho pot fer si ho desitja, segons fonts governamentals, però no es pot reunir en aquesta seu amb Puigdemont i els quatre exconsellers perquè tots cinc són "pròfugs de la justícia espanyola", han avisat aquestes mateixes fonts. 

Contacte amb la premsa després de les reunions

Notícies relacionades

Joan Maria Piqué, portaveu de Junts per Catalunya, ha atès la premsa davant la delegació a Brussel·les i ha sigut qui ha anunciat que Torrent buscaria un altre espai per poder celebrar la reunió. "M'han dit que des del Ministeri d'Exteriors els han trucat per informar-los que havien prohibit la reunió", ha explicat.

La seu de l'Aliança Lliure Europea és on els organitzadors de la manifestació a favor del "Govern legítim de la Generalitat" van oferir una roda de premsa el mes de desembre passat. Torrent i Puigdemont tenen previst atendre la premsa a les 13 hores, quan acabin totes les reunions.