L'ESPOLI D'UNA ENTITAT CULTURAL

Els dubtes que ha de resoldre la sentència del 'cas Palau'

El tribunal valorarà des dels documents trobats a l'auditori fins al canvi de versió dels principals acusats

jgblanco38661443 l hospitalet de llobregat  baix llobregat  29 05 2017 socied170529100928

jgblanco38661443 l hospitalet de llobregat baix llobregat 29 05 2017 socied170529100928

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una dècada des que es va iniciar la investigació de l'espoli del Palau de la Música dona per a moltes arestes per polir. Aquests són els punts calents d'un cas que va sacsejar Catalunya socialment i políticament.

¿Ferrovial va pagar comissions a CDC?

La qüestió més transcendent que resoldrà avui el tribunal de la Secció Desena de l’Audiència de Barcelona és si, com sosté la fiscalia, la constructora Ferrovial va pagar comissions il·legals a CDC a través del Palau de la Música a canvi d’obres públiques, com la línia 9 del metro de Barcelona o la Ciutat de la Justícia de la capital catalana, on, per raons d’espai, es va celebrar l’any passat el judici pel saqueig de l’entitat. El fiscal reclama per aquest suposat cobrament de mordidas el decomís de 6,6 milions d’euros.

¿Els documents trobats corroboren el finançament il·legal?

Els magistrats hauran d’analitzar la documentació trobada el 2009 durant el registre del Palau o entregada per l’equip que es va fer càrrec de l’entitat després d’esclatar l’escàndol. Un dels papers més rellevants és el que detallava el suposat repartiment de comissions. En ell apareixia el nom de «Daniel» que, segons Fèlix Millet, és l’extresorer de CDC Daniel Osàcar. Durant el judici, a més, dos empresaris, van afirmar que van facturar treballs a l’auditori per serveis prestats a Convergència.

¿Quina credibilitat té la confessió dels acusats tras el pacte amb el fiscal?

Una altra de les qüestions és la credibilitat de les confessions que van fer durant el judici Millet, la seva mà dreta, Jordi Montull, i la filla d’aquest, Gemma Montull. Des de l’antiga CDC s’ha intentat restar valor al seu canvi de versió (van reconèixer que Ferrovial va pagar comissions a Convergència), atribuint aquest reconeixement de culpa al pacte a què tant Montull com la seva filla van arribar amb la fiscalia per a una disminució important de la pena per a aquesta última i evitar el seu ingrés a la presó.

¿Els informes de la policia i d'Hisenda són concloents?

Notícies relacionades

L’inspector en cap del grup d’Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) que va investigar el saqueig del Palau va afirmar en el judici que està «completament» segur que Ferrovial va finançar il·legalment CDC. «Les meves conclusions són que les donacions no ho eren, sinó que es tracta d’una comissió il·lícita per al finançament d’un partit. En el cas de Ferrovial, n’estic completament segur», va dir. Els pèrits de l’Agència Tributària ho van corroborar. Falta saber el pes que tindrà en la sentència.

¿De quants diners es van apropiar els exdirectius per a ús particular?

El tribunal també haurà d’avaluar l’abast del desfalc confessat per Millet i Montull i el desviament de fons del Palau per a despeses particulars, com obres a casa seva (uns 3,3 milions) o viatges a Mèxic, les Maldives, Tailàndia, Kenya, Dubai i la Polinèsia. L’entitat també va pagar les bodes de les dues filles de Millet. En un dels casos, l’expresident va cobrar 40.000 euros al sogre. A més, els pèrits van certificar pagaments a empreses vinculades als dos exdirectius pel cobrament de sobresous.