CONFLICTE URBANÍSTIC

Barcelona activa d'una vegada el veto a l'hotel del Palau de la Música

El ple del 26 de gener aprovarà el primer tràmit que anul·la el planejament que encara permet l'allotjament

La complexitat del procés ha endarrerit la decisió, exigida durant anys per veïns i partits

zentauroepp34666678 barcelona   2016  07 11  finques del carrer sant pere m s al180113184448

zentauroepp34666678 barcelona 2016 07 11 finques del carrer sant pere m s al180113184448 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

El ple de l'Ajuntament de Barcelona deixarà per fi sense efecte el planejament urbanístic que permetia construir l'hotel del Palau de la Música. D'aquesta manera s'activa d'una vegada el veto a un allotjament criticat per veïns i pel mateix ajuntament des de fa anys. La complexitat del procés ha endarrerit la decisió, a la qual encara li queden dos tràmits administratius més, i coincideix amb la sentència del cas Palau que es farà pública aquest dilluns.

La derogació afecta els immobles dels carrers de Sant Pere Més Alt 13b, 15 i 17 i Amadeu Vives 2-8, als voltants del Palau, a Ciutat Vella. El ple del 26 de gener aprovarà provisionalment una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) del 22 de juliol del 2009, que llavors va permetre un canvi en els usos d'aquestes finques i d'aquesta manera autoritzava l'hotel. Ara ja no serà possible.

Dèficit d'equipaments

Segons ha informat TV-3, l'objectiu del govern d'Ada Colau és enterrar definitivament el projecte que va impulsar la Fundació del Palau de la Música, amb el saquejador confés Fèlix Millet. El planejament urbanístic aprovat fa gairebé una dècada donava llum verda a un hotel en un espai on estava previst construir equipaments, un dels dèficits del districte, com havien denunciat els residents de la zona en incomptables ocasions.

Malgrat que la modificació del PGM que ara es revocarà tenia una vigència de quatre anys, la intervenció judicial al Palau va evidenciar les discrepàncies entre la propietària dels terrenys (Olivia Hotels) i la fundació fins llavors presidida per Millet. Aquest cas, a més, va acabar als tribunals i, per a disgust dels veïns, tant Millet com el seu segon, Jordi Montullvan ser absolts de tràfic d'influències ja que el Tribunal Suprem va revocar la sentència de l'Audiència de Barcelona que els condemnava a un any de presó.

El PEUAT tampoc ho permet

A aquesta situació s'hi ha de sumar que el ple havia reclamat en dues ocasions que es revertís la condició dels terrenys. Era tal el compromís de l'equip de Colau amb aquest assumpte, pressionats en gran mesura per ERC i els veïns però també pel seu activisme previ a l'arribada a l'ajuntament, que la comissió de govern va denegar el març del 2017 un projecte presentat per Olivia Hotels per tirar endavant un hotel en aquestes finques perquè no estava justificat el seu interès públic

Notícies relacionades

De totes maneres, el Pla especial d'allotjaments turístics (PEUAT) tampoc permet que s'aixequi un hotel a Ciutat Vella, ja que es considera que és un districte en decreixement, és a dir, que s'han de reduir el nombre de places hoteleres i no augmentar-les.

Subcomissió d'Urbanisme

L'aprovació provisional de la derogació ja va passar per la comissió de govern de l'11 de gener, es veurà a la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de dimecres, 17 i, per últim, anirà al ple de la setmana pròxima. L'última paraula abans que sigui efectiu l'acord la té la subcomissió d'Urbanisme de Barcelona, que depèn de la Generalitat.