protesta contra la "violència policial"

Els professors de l'IES Sant Andreu de la Barca al·leguen que el debat sobre l'1-O va sorgir dels alumnes

Així lh han explicat en la seva declaració davant el fiscal, afirmant que va ser "espontani"

Diversos agents van denunciar que els professors van instar els alumnes a participar en una protesta contra la "violència policial"

zentauroepp41472146 sant andreu de la barca institut el palau pintadas180104110413

zentauroepp41472146 sant andreu de la barca institut el palau pintadas180104110413

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sis professors de l'institut d'educació secundària (IES) El Palau de Sant Andreu de la Barca (Barcelona) han comparegut davant la fiscalia pels comentaris contra la Guàrdia Civil que suposadament van fer l'endemà de les càrregues policials per evitar el referèndum de l'1-O i han al·legat que van ser els alumnes els que van demanar fer el debat a classe. Els docents han declarat que van ser els alumnes qui, espontàniament, van plantejar un debat sobre les càrregues policials del dia del referèndum, després de fer un minut de silenci a favor de la "no-violència". Debat del qual els professors, segons ells mateixos han declarat, no van prendre partit.

Els sis professors han arribat a primera hora d'aquest matí a l'edifici de la Ciutat de la Justícia i s'han dirigit cap a les dependències de la fiscalia, on han comparegut al llarg d'aquest matí. Tres professors més d'aquest centre ja van ser interrogats fa dies, mentre que dos més està previst que ho facin les pròximes setmanes, segons fonts properes al cas.

Segons ha explicat als mitjans aquest dijous la directora de Serveis Territorials d'Ensenyament del Baix Llobregat, Núria Vallduriola, la fiscalia els investiga per suposada incitació a l'odi, i en algun cas, també per suposades amenaces i contra la integritat moral. Ha explicat que el 2 d'octubre, després d'una concentració silenciosa al centre "a favor de la no-violència i a favor de la pau", alguns alumnes van demanar debatre a classe sobre les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil del dia anterior contra la celebració del referèndum. Ha afirmat que pot ser que alguns dels alumnes haguessin pronunciat alguna expressió fora de lloc, però no els professors, de qui ha defensat la professionalitat perquè es van limitar a dirigir el debat escoltant totes les versions "i no emetent cap opinió personal". 

Aquestes citacions responen a unes diligències d'investigació obertes pel ministeri públic per aclarir si els fets ocorreguts el 2 d'octubre, consistents en expressions respecte a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, poguessin ser constitutives de delicte.

Protesta per la "violència policial"

Segons van denunciar diversos agents, alguns professors van instar els alumnes a sortir al pati de l'institut en protesta per la "violència policial", cosa davant la qual molts dels fills dels efectius es van sentir pressionats i van secundar la condemna per no quedar-se a classe i ser assenyalats.

Segons l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AUGC), també es va demanar als alumnes que manifestessin, un per un, la seva opinió respecte a les càrregues durant l'1-O, cosa que va fer que alguns dels menors arribessin "plorant a casa".

Notícies relacionades

Dies després, més de 200 alumnes es van concentrar al centre educatiu per mostrar suport als companys que són fills de guàrdies civils i que s'estaven sentint assetjats arran de l'1-O.

Es dona el cas que en aquest institut hi estudien molts dels fills dels agents de la Guàrdia Civil destinats a la caserna d'aquesta ciutat, la més gran de Catalunya. Vallduriola ha defensat que els professors en principi no saben si els seus alumnes són fills d'agents de la Guàrdia Civil (molts menors del centre ho són per la proximitat de la caserna) perquè ells són docents i els és "exactament igual la professió que tinguin els pares". Així mateix, ha lamentat que els pares que han presentat la denúncia que va originar la investigació no s'hagin dirigit abans a la Conselleria d'Ensenyament per saber què va passar i hagin optat per la via penal.