NEGOCIACIONS

La CUP s'ofereix a entrar en un Govern amb JxCat i ERC

No obstant, els anticapitalistes sostenen que no se n'ha parlat amb la resta de forces

Riera afirma que les tres formacions independentistes encara no s'han reunit conjuntament

zentauroepp41214638 carles riera171206193201

zentauroepp41214638 carles riera171206193201 / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de llista de la CUP en les eleccions del 21-D passat i diputat electe, Carles Riera, ha assegurat que el seu partit està disposat a "assumir qualsevol responsabilitat per materialitzar la república", al ser preguntat sobre si la CUP podria entrar en un govern de concentració nacional amb JxCat i ERC.

En una entrevista de Catalunya Ràdio, Riera ha reconegut que aquest escenari "no està avui dia sobre la taula de negociacions" amb la resta de forces independentistes, si bé ells estan disposats a assumir-ho "com a mostra de compromís", igual que la possibilitat que això impliqui que algun membre del seu partit acabi a la presó

El líder de la CUP ha instat la resta de forces independentistes a no abandonar la via unilateral per a la consecució de la república catalana "si la via del diàleg amb l'Estat no porta enlloc". A més, ha afirmat que la condició que posen per investir un candidat com a president és que doni un compromís d'aplicar "el programa republicà" en comptes de "fer política autonòmica".

Obeir el mandat del 21-D

Riera ha assegurat que són partidaris del diàleg però que "entrar en una fase de negociació amb l'Estat per arribar enlloc no és obeir el mandat del 21-D", que va donar una majoria independentista al Parlament.

"Les eleccions del 21-D posen al damunt de la taula una victòria del republicanisme, dels partits independentistes, i una derrota del 155 i del bloc monàrquic", així que ha demanat que la majoria de JxCatERC i la CUP es traslladi amb una majoria sobiranista a la Mesa del Parlament i, posteriorment, en un Govern republicà.

Riera ha rebutjat valorar si el candidat de JxCat, Carles Puigdemont, ha de tornar de Bèlgica al tractar-se d'una decisió personal i ha insistit que la CUP no posa el focus en quin candidat a la Presidència acorden els independentistes sinó en què preveu fer aquest govern: "El que no farem és autonomia, constitucionalisme, acatar el 155".

"És fonamental que hi hagi un programa de Govern de materialització de la república" que no acati el 155 i creï les estructures d'Estat necessàries per a una Catalunya independent, ha plantejat.

Reunió amb Puigdemont

Notícies relacionades

Riera es va reunir dimecres a Bèlgica amb Puigdemont per discutir la situació política catalana després dels comicis del desembre, una trobada en què no es va materialitzar cap acord: "Però no ho dramatitzem perquè encara és aviat", ha puntualitzat.

La CUP està mantenint contactes amb JxCat i ERC però les tres formacions no s'han reunit conjuntament, ha detallat, ja que estan "en fase de converses".