RELLEU A LA CÚPULA DEL MINISTERI PÚBLIC

Francisco Bañeres es perfila com a nou fiscal en cap de Catalunya

El nou responsable, arran de la mort de Romero de Tejada, haurà de fer front a assumptes relacionats amb el procés

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal Francisco Bañeres Santos (Tortosa, 1959) es perfila com el nou cap de la Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya, plaça que va quedar vacant el 27 de novembre passat arran de la mort de José María Romero de Tejada. Bañeres va ser número dos de la fiscalia catalana i és l’actual fiscal en cap en funcions.

Divendres passat, 29 de desembre, va finalitzar el termini perquè els aspirants al càrrec presentessin les seves candidatures i projectes. Els presidents de les dues associacions professionals majoritàries en la carrera, l’Associació de Fiscals (AF) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) van informar aquest diari el mateix dia en què s’acabava aquell termini que finalment no havien pogut presentar com a candidat cap afiliat o simpatitzant.

L’única sorpresa que es pot produir ara és que algun fiscal destinat en qualsevol ciutat d’Espanya i que reuneixi els requisits hagi demanat per correu la prefectura de la fiscalia catalana –sense comptar amb les dues associacions de fiscals majoritàries, que tenen un pes específic a l’hora de proposar un nom– i que el fiscal general de l’Estat nomeni un candidat o l’altre .

L’AF i la UPF van intentar fins a l’últim moment trobar un candidat al si de les seves respectives associacions, però, segons fonts d’aquestes entitats, no va ser possible. Alguns dels professionals que van ser sondejats perquè es presentessin van rebutjar l’oferta.

Temps difícils 

Fonts de la carrera fiscal asseguren que ocupar la màxima responsabilitat de la fiscalia catalana en aquests moments és molt complicat a causa de la situació política d’«incertesa» que s’està vivint des de fa mesos a la comunitat autònoma. No es descarta que, en un futur, el nou cap d’aquesta institució a Catalunya hagi d’emprendre més accions penals contra càrrecs polítics per temes vinculats al procés independentista.

A les seves mans també hi ha algunes de les investigacions ja obertes contra alcaldes de diferents poblacions per presumpta desobediència arran dels preparatius del referèndum unilateral de l’1-O. Des de la fiscalia catalana, a més a més, s’han impulsat indagacions contra el cessat Govern de Carles Puigdemont i els que van ser membres de la Mesa del Parlament, que han sigut acumulades a la causa per presumpta rebel·lió que es tramita al Tribunal Suprem, a Madrid. El ministeri fiscal a Catalunya també es va fer càrrec de la querella presentada per la consulta del 9-N.

Notícies relacionades

Bañeres ha ocupat fins ara la plaça de tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya. És a dir, va ser el número dos del desaparegut Romero de Tejada. I això malgrat no pertànyer a cap associació professional. Aquest jurista ha investigat algunes de les estafes i fraus més sonats dels últims anys. Professor de Dret Penal a la Universitat de Barcelona (UB) i aficionat al ciclisme, està casat i és pare de tres fills. El seu primer destí va ser Las Palmas de Gran Canaria. El 1995 es va incorporar a la secció de delictes econòmics de la Fiscalia Provincial de Barcelona.

Relleu per a Magaldi 

Precisament en aquesta última fiscalia també hi haurà canvis per la jubilació de qui fins ara ha sigut la seva cap, Anna Magaldi. La diferència és que per a aquesta plaça sí que hi ha, en principi, dos candidats: Concha Talón, que ha sigut presidenta de l’AF, i Fernando Rodríguez Rey, que compta amb el suport de la UPF. Davant seu s’obre també una nova etapa.

Temes:

Justícia