OBITUARI

Romero de Tejada, un fiscal de consciència

Per sobre de qualsevol pretensió sempre es va guiar per la recerca de la justícia

2
Es llegeix en minuts
abertran22869177 barcelona    barcelones   28 06 2013  politica  acto de jura171127084056

abertran22869177 barcelona barcelones 28 06 2013 politica acto de jura171127084056 / Joan S Puig Pasqual

Exercir l'ofici de fiscal no resulta fàcil. La defensa de la legalitat i de l'interès social és una tasca que comporta amb freqüència incomprensió, pesar i desaires. A tot això els fiscals sabem enfrontar-nos-hi amb orgull i amb il·lusió. No obstant, estem mancats de recursos enfront de la sensació de desemparament que ens provoca la desaparició precipitada del nostre millor company.

José María Romero de Tejada va ser per sobre de tot un home bo. L'exemple de "bon pare de família" a què al·ludeixen les nostres lleis civils semblaria que l'havia pres a ell com a model. En la seva vida personal la seva família ho era tot. La seva dona, Tere, els seus fills AlmudenaMarJosé M. i Guillermo. Tots els seus fills, a l'emprendre el seu propi camí,  ja havien anat abandonant la llar però ell no deixava de mantenir el contacte amb ells pràcticament diàriament. Sovint ens confessava com els trobava a faltar. La companyia de les seves netes li havia provocat una il·lusió i una alegria enormes que no podia reprimir compartir-la amb tots nosaltres. 

Era un home que sabia estimar. Resultava impossible no apreciar José María Romero de Tejada. Per escassa que fos la relació personal, tots els que el van conèixer advertien la seva bonhomia. No s'escoltaven mai de la seva persona comentaris mesquins o malintencionats. La seva comprensió envers les debilitats dels altres, la seva permanent disposició a construir i a buscar les facetes positives davant els problemes que poguessin aparèixer, resultava un tret identificador del seu caràcter. Els que vam tenir la sort de compartir la seva presència de manera quotidiana sempre havíem sentit una reservada admiració per la manera en què, amb senzillesa i bona disposició, aconseguia pacificar i buscar l'avinença davant les eventualitats organitzatives o davant les petites disputes entre subordinats, aquesta era una qualitat que emanava de la seva innata senyoria.

Es va fer fiscal rere les passes del seu pare, també fiscal d'aquesta Audiència, per qui va sentir sempre una gran admiració i respecte. En la seva vida professional va saber combinar l'exercici amb l'activitat docent com a professor de dret penal a la Universitat de Barcelona a la qual va accedir de la mà del mestre Pérez-Vitòria. Va formar igualment nombrosos aspirants a les carreres judicial i fiscal amb els quals va saber compartir la intensa incertesa i preocupació que tan sols coneixem els que hem transitat pel túnel de l'oposició.

Notícies relacionades

Va ser un fiscal de consciència. Per sobre de qualsevol pretensió sempre es va guiar per la recerca de la justícia. Les profundes conviccions religioses que omplien la seva vida d'esperança l'enfortien i confortaven a l'hora d'adoptar decisions que no sempre van ser compreses, el seu pas pel Consell Fiscal en va ser una bona mostra. Amb tot, en els moments més difícils, que sens dubte han sigut els més recents, va saber mantenir la fermesa i la sobrietat que s'esperaven d'ell i de les quals cap dels seus col·laboradors més pròxims vam dubtar mai. 

Parafrasejant Lord Nelson, l'Estat de dret espera que tots els homes compleixin amb el seu deure, i José María va complir-lo, i tant que el va complir. A reveure José María.