'CAS PUJOL'

El jutge acredita que els Pujol van blanquejar a través de Cat Helicopters

Considera que el préstec entre Josep Pujol i Barrigón va servir per "emmascarar i ocultar" la disposició de fons andorrans

Sosté que hi podria haver un nexe d'unió entre les adjudicacions de la companyia i la família de l'expresident

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Durant nou mesos, el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha investigat en secret el préstec de gairebé un milió d’euros que Josep Pujol li va fer a Jorge Barrigón Lafita, propietari de Cat Helicopters, el 2009. Ho ha fet dins del cas Pujol, en què està imputada tota la família de l’expresident català. Durant aquest temps, els registres, declaracions preses a imputats i testimonis i altres diligències li han permès acreditar que es va tractar d’una operació per «emmascarar i ocultar la disposició d’efectius» dels comptes que el clan familiar tenia a Andorra, cosa que vincula les adjudicacions de la companyia a la Generalitat i «la influència» dels Pujol a Catalunya.

El jutge ha aixecat el secret de les actuacions després de rebre un últim informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) sobre el contracte de préstec firmat el 9 de desembre del 2009 entre Josep Pujol i Barrigón per 960.000 euros, 60.000 dels quals van ser entregats en efectiu el març de l’any anterior. El febrer del 2010, Barrigón va ingressar 800.000 euros al compte de Josep. A l’agost, van firmar la res­olució del contracte fent constància que el propietari de Cat Helicopters havia pagat 100.000 euros més, més els 60.000 i 50.000 més que els prestats prèviament. El Mundo va avançar ahir que els agents xifren els diners blanquejats en dos milions d’euros. Josep Pujol ho va negar ahir tot a La Sexta i va atribuir l’acusació a socis i exparelles ressentides, en referència a Victoria Álvarez, exnòvia del seu germà Jordi, que va presentar la denúncia que va donar origen al cas.

L’explicació que Barrigón –detingut al març per ordre de De la Mata– va donar al préstec era que el seu soci a l’empresa els va demanar aquesta quantitat per una opció de compra verbal de les seves participacions, un fet negat per l’accionista d’Heliand. Com que el 2010 van concloure que l’operació no es faria, van cancel·lar el préstec i van ingressar els diners, tret de certes quantitats que Barrigón devia a Josep Pujol, que l’assessorava en estratègia i relacions amb inversors.

Origen desconegut

En les seves res­olucions, el jutge explica que el des­embre del 2009 Josep Pujol va ingressar al seu compte d’Andorra 933.000 euros. «Es desconeix l’origen d’aquesta important quantitat, però s’assembla molt a l’import del préstec referit i que en teoria no té res a veure amb la disposició del compte del BPA», ja que els 900.000 euros es van ingressar en una caixa de seguretat d’aquella entitat, segons va certificar el mateix banc.

Notícies relacionades

Coincidint amb la data de cancel·lació del préstec Josep Pujol va ingressar 800.000 euros i aquell mateix dia va disposar de 830.000. La devolució total del préstec es va xifrar en 295.000 euros, quantitat que es va ingressar en un compte de BPA, mentre que des del de Josep es produïa un càrrec de 300.000, fet que «de nou» genera «el dubte més que raonable de si aquesta disposició en efectiu es correspon» amb el primer ingrés.

Contractes del 2009 al 2015

El magistrat va demanar al Servei Català de Trànsit (SCT) tots els contractes firmats amb Cat Helicopters des del 2009 fins al 2015, i va incorporar a la causa les diligències obertes per la fiscalia de Barcelona a instàncies de l’Oficina Antifrau de Catalunya sobre presumptes irregularitats en les adjudicacions per part de l’SCT a favor de la companyia d’helicòpters. L’empresa comptava amb la col·laboració d’Antonio Almerich, encarregat de redactar les condicions tècniques necessàries per als concursos públics de la Generalitat i que estava a sou de Cat Helicopters. També investiga si Josep Pujol va facilitar els contactes amb autoritats de la també imputada Amelia Barrigón.