Entrevista

El PNB insisteix a aparcar els Pressupostos fins que el PP doni una "solució política" a la qüestió catalana

El senador Bildarratz afirma que no n'hi ha prou amb deixar d'aplicar el 155 i emplaça els "dos blocs" a buscar una manera perquè els catalans "s'expressin"

pnv

pnv

2
Es llegeix en minuts

El portaveu del PNB al Senat, Jokin Bildarratz, ha insistit que no té "res a dir o fer" sobre Pressupostos Generals de l'Estat fins que el PP "no canviï la seva actitud" amb Catalunya, i que això no significa només deixar d'aplicar l'article 155 de la Constitució. A més, ha emplaçat els "dos blocs" de Catalunya a "interrelacionar-se i posar-se d'acord en una solució" que passi perquè els catalans "s'expressin".

"Veurem com es conforma el Govern a Catalunya perquè al Senat es va aprovar que, un cop es conformi el nou Govern, el 155 decau, i això no vol dir que l'actitud del PP, del PSOE i de Ciutadans decaigui en la seva relació amb Catalunya", ha dit en una entrevista concedida a Onda Vasca. 

En la seva opinió, a Catalunya s'ha de practicar el diàleg i ha acusat "els partits del 155, és a dir, PP, PSOE i Ciutadans, de tancar els ulls i posar-s'hi una bena i de no entendre que, si més de dos milions de persones l'1 d'octubre van anar a votar o intentar votar en un referèndum, és perquè hi ha una voluntat d'anar en una direcció".

Segons ell, perquè el PNB pugui arribar a acords pressupostaris amb el PP "la ciutadania basca ens ha d'entendre". "I, en aquests moments, amb la intervenció i l'actitud que està tenint el PP, sumada a la del PSOE i Ciutadans a Catalunya, seria incomprensible", ha destacat.

"Dos blocs que s'han de posar d'acord"

Pel portaveu del Grup Basc a la Cambra alta, "tenim dos blocs que pràcticament estan en la mateixa situació en què estaven abans del 21-D, amb alguns moviments interns dins de cada bloc, i aquests dos blocs, d'una manera o una altra, s'han d'interrelacionar i posar-se d'acord amb una solució", ha indicat.

Notícies relacionades

Al seu entendre, "hi ha un problema polític i per als problemes polítics s'han de buscar solucions polítiques, no judicials". Per això ha criticat que hi hagi "gent a la presó per defensar un programa que dos milions de persones han ratificat el 21 de desembre". Això, en la seva opinió, passa per buscar una solució negociada entre els dos blocs perquè els catalans "s'expressin". 

Per tot plegat, ha assenyalat que caldrà esperar a l'evolució de les situacions i a com es conforma el Govern perquè "encara hi ha moltes incògnites", com "què faran Puigdemont i els altres quatre consellers que són a Brussel·les", si prendran possessió dels seus escons, "com es votarà, si vindran i si una vegada es constitueixi el Parlament estaran als seus escons a l'hora de conformar Govern". "Hi ha una sèrie d'incògnites que fa que encara haguem d'estar veient què passa", ha indicat.