COMPTES PÚBLICS

La posició del PNB davant l'1-O obliga el Govern central a endarrerir els Pressupostos

El rebuig dels penabistes a l'estratègia de Rajoy davant el referèndum i la pujada per a funcionaris alteren el calendari

Rivera anuncia un "principi d'acord" amb l'Executiu que suposa una inversió de 8.300 milions d'euros

zentauroepp40119035 gra143  madrid  15 09 2017   el ministro de hacienda  crist 170915134534

zentauroepp40119035 gra143 madrid 15 09 2017 el ministro de hacienda crist 170915134534 / Angel Diaz

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles

La tensió amb què s'estan desenvolupant aquests dies previs a la convocatòria del referèndum a Catalunya i les estratègies que els uns i els altres estan adoptant per fer-hi front afecten, fins i tot, el calendari pressupostari de l'Executiu central. De fet, el Govern espanyol ha hagut d'admetre que es veu obligat a endarrerir l'aprovació de l'avantprojecte dels Pressupostos Generals del 2018, en un principi prevista per a aquest mateix divendres, per poder seguir negociant amb Coalició Canària i, especialment, amb el PNB.

Fonts populars han confirmat a aquest diari que tot i haver-hi serrells "tècnics" per tancar amb els nacionalistes bascos sobre l'avantprojecte, la realitat és que s'oposen a avalar els comptes públics de Mariano Rajoy immediatament perquè no s'interpreti, diuen les mateixes fonts, com un possible suport al full de ruta que té l'Estat per frenar l'1-O. "Hi ha hagut consultes i contactes polítics d'alt nivell les últimes hores i ha quedat clar", especifiquen.

En aquest context, el Govern espanyol compta a acostar posicions la setmana que ve i poder aprovar una proposta pactada en un consell de ministres extraordinari o, com a màxim, donar-hi llum verda el divendres 29 de setembre i l'endemà, dissabte 30, presentar-ho al Congrés. Això sempre que els penabistes no s'entestin a aguantar fins al 2 d'octubre, passada la data assenyalada per a la consulta a Catalunya, cosa que obligaria a alterar els terminis legals. "No seria la primera vegada i sempre hi ha fórmules", afegeixen les fonts consultades.

Des del departament d'Hisenda també s'especifica que la valoració que han fet els sindicats de la proposta governamental arran de la pujada salarial pendent per a funcionaris ha dificultat poder portar els pressupostos, aquest mateix divendres, a la Moncloa. Un altre assumpte que esperen "desencallar" les pròximes hores.

Permís paternitat i xecs família

Notícies relacionades

Qui sí que ja ha arribat a "un principi d'acord" amb l'Executiu sobre els pressupostos és el president de Ciutadans, Albert Rivera, que valora el que s'ha pactat en 8.300 milions d'euros. El cap dels taronges assegura que recolzarà els comptes públics si el Govern introdueix partides que contemplen ampliar els permisos de paternitat fins a les cinc setmanes, així com xecs per a famílies amb fills de 0 a 3 anys. Rivera també apunta que s'ha d'aprovar el "gran èxit" de Ciutadans d'abaixar els impostos a les classes mitjanes treballadores.

També ha assenyalat altres compromisos requerits per C's en matèria d'inversió en infraestructures, com el Corredor Mediterrani o l'equiparació dels sous dels policies i la Guàrdia Civil i les policies autonòmiques. "Si els 8.300 milions es compleixen, Ciutadans donarà llum verda als Pressupostos", ha recalcat.