El Parlament recorre al Constitucional contra el 155

Junts pel Sí i els comuns recolzen la mesura, amb l'abstenció de la CUP

Ciutadans, PSC i PP rebutgen el recurs però es feliciten perquè s'invoqui al TC

zentauroepp41420725 barcelona parlament 27 12 2017 votaci recurs 155 foto r171227113106 / Robert Ramos

zentauroepp41420725 barcelona  parlament  27 12 2017  votaci  recurs 155  foto r171227113106
zentauroepp41420726 barcelona  parlament  27 12 2017  votaci  recurs 155  foto r171227113113

/

3
Es llegeix en minuts

La Diputació Permanent del Parlament, amb el suport de Catalunya Sí que es Pot i els comuns i l'abstenció de la CUP, ha acordat portar al Tribunal Constitucional (TC) l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, amb l'oposició dels partits constitucionalistes. El bloc partidari d'apel·lar al TC ha argumentat que el 155 vulnera l'autogovern, l'Estatut i la Constitució, mentre que Ciutadans, PSC i PP han argumentat que la decisió del Govern del PP, avalada pel Senat, respon a la vulneració de la legalitat estatal vigent per part del Parlament i del Govern de la Generalitat.

Lluís Corominas, de Junts pel Sí (la sessió d'avui encara manté la composició de la legislatura passada), ha argumentat que "la vicepresidenta del Govern va incorporar la part política de l'assumpte quan va dir que 'hem decapitat el PDECat i ERC, i qui ho ha fet ha sigut Mariano Rajoy i el PP' per tant els que diuen que hi havia una conjura per fer caure no sé què...la conjura ha sigut la del Govern de l'Estat per usar els organismes de l'Estat per anul·lar l'autonomia de Catalunya i empresonar les idees a Catalunya". "Denunciem -ha afegit- aquesta actuació política teòricament en un marc jurídic". Corominas ha anunciat que s'utilitzarà la via del TC i si cal la via europea contra el 155. Corominas ha citat l'informe del Consell de Garanties estatutàries que -si bé ha vist bé l'aplicació del 155 per a la convocatòria d'eleccions per ser el mecanisme "menys lesiu"- critica la decisió d'usar el 155 per cessar el president i el Govern.

Abstenció de la CUP

Gabriela Serra, de la CUP, ha recordat que el seu partit no reconeix en el TC cap competència ni autoritat -per això ha argumentat la seva abstenció- i ha parlat de cop d'Estat. "El 155 no és el desplegament d'un article de la Constitució, és un cop d'Estat contra la institucionalitat democràtica catalana, legítima i legal, contra un Govern, legítim i legal, contra uns càrrecs electes i tots els cops d'Estat són sempre inconstitucionals, no cal demostrar la seva inconstitucionalitat".

Marta Ribas, de Catalunya Sí que es Pot, ha expressat el seu suport al recurs perquè des del seu grup han afirmat sempre que "ni DUI ni 155". I perquè "“s'han sobrepassat límits democràtics, procedimentals i legals, estatutaris i constitucionals, en l'aplicació d'aquest article per part del Senat i del Govern". Ribas també ha recordat que Units Podem i En Comú Podem ha presentat recurs al TC contra el 155.

Ciutadans treu pit pels seus resultats

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha defensat l'aplicació del 155: "perquè vostès van arribar fins al final, se'ls va requerir que tornessin a la legalitat, el senyor puigdemont va poder convocar eleccions però com que no ho va fer es van haver de convocar per l'article 155, que va operar com a verdadera última ràtio”. Carrizosa ha defensat que el 155 va servir per convocar eleccions perquè la democràcia havia sigut "segrestada" a Catalunya per la majoria independentista. En una sessió amb encara aires electorals, Carrizosa ha recordat en diverses ocasions que Ciutadans ha guanyat les eleccions del 21-D. "Si respectar les lleis no és suficient, almenys respectin la democràcia i la majoria que s'ha pronunciat a favor del respecte a les lleis" en les eleccions, ha conclòs.

Notícies relacionades

El líder del PSC, Miquel Iceta, també ha rebutjat recórrer contra el 155 per la vulneració del marc legal per part del Parlament i el Govern: "Vistos els antecedents de contínua violació de la legalitat estatutària i constitucional per part de la majoria parlamentària i del Govern, ¿com es podia haver parat d'una altra manera un procés polític que, a part de voler liquidar l'estat de dret, va dividir la nostra societat, va debilitar l'economia i va afectar el prestigi" de les institucions?". Iceta s'ha felicitat que Junts pel Sí recorri ara al Constitucional, amb la qual cosa legitima aquest òrgan. Iceta ha acabat insistint en l'absència d'una majoria social a favor de la independència i ha demanat que s'abandoni la temptació de recórrer a mesures per la via unilateral.

Alejandro Fernández, del PP ha defensat el seu vot en contra del recurs però, com ha fet Carlos Carrizosa, de Ciutadans, s'ha felicitat perquè la majoria independentista apel·li ara al Tribunal Constitucional. Fernández ha afirmat que el dictamen que va fer el Consell de Garanties Estatutàries sobre l'aplicació del 155 "diu que tot és legal excepte la destitució del Govern" per ser "una mesura desproporcionada".