EL REPTE GIHADISTA

Detingut a França un home per enaltir el gihadisme des de Barcelona

La investigació ha anat a càrrec dels Mossos d'Esquadra

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

Una investigació portada a terme pels Mossos d'Esquadra ha permès detenir a França un home algerià, de 32 anys, acusat de fer enaltiment de terrorisme gihadista a través de les xarxes socials des de Barcelona.

Segons ha informat aquest diumenge la policia autonòmica, l'arrestat, que ja ha ingressat a la presó, feia difusió de missatges amb continguts que convidaven a cometre accions terroristes i que tenien voluntat d'adoctrinar els seus seguidors.

Ordre de recerca

L'home era buscat des de l'estiu passat, després que la policia autonòmica iniciés la investigació el setembre del 2016, i que l'Audiència Nacional emetés una ordre internacional de recerca i detenció.

Segons els Mossos d'Esquadra, l'home va ser localitzat a França a mitjans d'aquest mes de desembre després que l'Audiència Nacional emetés una ordre internacional de detenció i ingrés a la presó a l'agost.

Una vegada detingut, ha sigut traslladat a Espanya per ordre de les autoritats franceses i detingut a l'arribar a l'aeroport de Barajas (Madrid), mentre que el Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional ja ha ordenat el seu ingrés a la presó provisional incondicional al considerar risc de fuga i una estreta relació de la seva activitat amb el terrorisme gihadista.

Perfil actiu a Facebook

Els Mossos havien iniciat la investigació el setembre de l'any passat quan van localitzar un perfil actiu a Facebook que feia difusió de missatges que convidaven a cometre accions terroristes i que adoctrinaven en gihadisme.

La investigació, coordinada per l'Audiència Nacional, va permetre relacionar aquests fets amb un home algerià que ja tenia diversos antecedents per delictes contra el patrimoni i que vivia al centre de Barcelona.

Els especialistes antiterroristes de la policia autonòmica van comprovar que l'arrestat experimentava "un significatiu procés de radicalització i que aquest fet incrementava la seva perillositat molt ràpidament", segons la policia.

Després de localitzar-ne el rastre, van veure que havia viatjat a algun país europeu i per això van sol·licitar a l'Audiència Nacional l'ordre de detenció que ha permès arrestar-lo a França.

Tretze detinguts des de començament d'any

Amb aquest ingrés a la presó, els serveis antiterroristes del Mossos ja han detingut 13 persones en 6 operacions diferents des de començament d'any i tanquen el 2017 com l'any amb més activitat policial en l'àmbit de la lluita contra el terrorisme gihadista, que va tenir el punt àlgid amb la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils, arran dels quals van ser detingudes quatre persones i vuit terroristes van morir abatuts per la policia.

Segons han destacat els responsables de la policia autonòmica, en els últims cinc anys els Mossos d'Esquadra han fet de la lluita contra el gihadisme una de les seves prioritats.

En total sumen 29 detinguts i 42 investigats en 16 operacions antiterroristes instruïdes per l'Audiència Nacional.

Prevenir la radicalització

Notícies relacionades

Paral·lelament a aquesta tasca d'investigació, els Mossos també han intensificat la seva activitat per prevenir processos de radicalització, tasca en què treballa conjuntament amb institucions penitenciàries, escoles, formadors de joves, policies locals i altres professionals que tenen un contacte directe amb col·lectius de risc.

Fins al novembre d'aquest any, els especialistes en terrorisme gihadista dels Mossos han format 945 policies locals i vigilants municipals, 697 mestres i directius d'escoles i instituts, 91 professionals del sistema d'execució penal i gairebé 5.000 mossos d'esquadra.