'COMUNS'

Domènech es proposa "reconstruir" l'espai català progressista

El diputat electe descarta que Catalunya en Comú investeixi Puigdemont "ni per activa ni per passiva"

zentauroepp41394526 barcelona  22 de dieciembre de 2017  xavier domenech  elisen171222131247

zentauroepp41394526 barcelona 22 de dieciembre de 2017 xavier domenech elisen171222131247 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Xavier Domènech va acceptar ahir que els resultats de les eleccions del 21-D col·locaven Catalunya en Comú (CeC) a l’oposició, i va dir que des d’allà es proposa treballar per «reconstruir» l’espai progressista català, el derrotat de la jornada juntament amb Mariano Rajoy i el PP. «Seguirem construint un projecte de no confrontació. Estem orgullosos d’haver-ho  defensat en campanya», va afirmar. Domènech no va aprofundir en l’autocrítica, tot i que va admetre que els reptes que es van marcar els comuns abans d’iniciar la campanya electoral no s’havien aconseguit: «Hem fet una campanya per superar la dinàmica de blocs, per recosir, i la tensió es manté».

Després de certificar el «fracàs» de les forces que s’anomenen progressistes, va afirmar que Catalunya en Comú no entrarà en el que ha de fer Carles Puigdemont, però sí que ha va subratllar que no comptarà amb la col·laboració del seu grup ni en una hipotètica investidura ni en l’aval a les seves polítiques: «No participarem ni per activa ni per passiva en una investidura de Puigdemont». Que el candidat de Junts per Catalunya a president fos una altra persona no canviaria aquesta posició, va afegir.

LES DRETES GUANYEN

Domènech va recalcar que la victòria en el 21-D és de les dretes, en al·lusió a Junts per Catalunya i Ciutadans: «No ens subordinarem a cap de les dues». Preguntat pel possible efecte d’aquests resultats en les eleccions municipals a Barcelona el 2019, va donar a entendre que no hi ha relació entre totes dues conteses i va elogiar l’acció de govern d’Ada Colau. 

L’alcaldessa, per la seva part, encara que els comuns ho neguen, no es va bolcar en la campanya, malgrat que a diferència del cas de Lluís Rabell, aquest candidat era de la seva confiança. I si s’hi va bolcar, no es va notar excessivament.

En un any i mig, Colau afronta la seva revàlida, davant de la qual compta amb diversos actius: el ja esmentat canvi de vot de la població en les municipals respecte d’altres eleccions i l’absència, a aquestes altures, de rivals amb un notable ganxo electoral en la resta de grups del consistori.

EL BUCLE, INTACTE

«És evident que els guanyadors són Inés Arrimadas i Carles Puigdemont. No és bona notícia, perquè són les forces que representen més clarament el bucle dels últims temps», va afirmar Domènech. Es referia al bucle que Catalunya en Comú es va proposar erosionar fins a laminar la polarització entre independentistes i constitucionalistes. Res més lluny de la realitat reflectida per les urnes.

Notícies relacionades

A Catalunya en Comú li queda ara una tasca àrdua que probablement no hagi de realitzar al Parlament: el de recollir suports per créixer. Els resultats d’aquest dijous suposen un bany de realitat per als que pronosticaven que els comuns serien un dels interlocutors principals de la política catalana. És clar que en aquest vaticini, el primer partit en suports havia de ser Esquerra Republicana.

PER UNA MESA DEL PARLAMENT PLURAL

En un context en què el grup de Domènech tindrà poc a decidir, el diputat electe va defensar la necessitat que la nova Mesa expressi «la pluralitat» del Parlament. Però tampoc es tracta de res que Catalunya en Comú estigui en posició de condicionar amb els vuit escons que va obtenir en aquestes eleccions.