INVESTIGACIÓ PER REBEL·LIÓ

La Guàrdia Civil situa davant el Suprem Rovira i Mas a la cúspide del procés independentista

L'atestat remès a l'ampli titular també situa l'expresident en el comitè estratègic

Fins ara s'ha determinat una despesa de 502.639 euros en les estructures de l'Estat i en l'1-O

11021114

11021114 / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez J.G. Albalat

La Guàrdia Civil ha presentat davant el Tribunal Suprem un informe en què descriu detalladament com es va desenvolupar el procés independentista i quin paper va jugar cada un dels seus protagonistes, com la número dos de la llista d'ERC, Marta Rovira, o l'expresident Artur Mas, fins a arribar a la declaració unilateral d'independència. L'institut armat situa la política republicana en la cúspide del procés independentista per sobre dels que eren membres del Govern.

Marta Rovira formava part del comitè executiu, juntament amb, entre altres persones, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras, i va participar en les reunions clau del full de ruta independentista, segons el que era número dos d'Economia amb Junqueras, Josep Maria Jové, va reflectir en l'agenda manuscrita que es va intervenir en el registre del seu domicili el 20 de setembre.

L'informe, al qual ha tingut accés aquest diari, els situa tots tres en el comitè estratègic, però també l'expresident Artur Mas, la presidenta del Parlament Carme Forcadell, els portaveus parlamentaris Lluís Corominas, Anna Gabriel i Mireia Boya, així com els presidents i vicepresidents de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural. 

Notícies relacionades

Segons els agents, "durant el govern de Mas es van formalitzar l'acord de transició nacional i la declaració de sobirania. A més, es va crear el CATN i el llibre blanc, que contemplava l'estratègia i els objectius dels ideòlegs d'una Catalunya independent. Això passava per la internacionalització del conflicte, els processos d'autodeterminació i constituent i la creació d'estructures de l'Estat (Mossos, Educació, Agència Tributària, Seguretat Social...), així com el control d'infraestructures estratègiques, fins i tot les exigides per la Unió Europea.

Durant el seu mandat es va realitzar la consulta del 9-N i "els actors independentistes van subscriure un full de ruta unitari" per aconseguir la independència sense supeditar les seves decisions a l'Estat espanyol. El Govern sortit de les urnes el setembre del 2015, "amb el suport i les mobilitzacions de l'ANC, Òmnium, AMI i els CDR", va anar adoptant acords i aprovant normes per declarar la independència i culminar el procés de transició nacional.