CAMPANYA D'ERC

"¿'Dónde está el osito'?"

Un grupuscle d'ultres irrompen en l'acte de protesta d'ERC davant la presó d'Estremera

Rovira, Romeva, Forcadell i Tardà visiten els voltants de la presó entre insults d’alguns manifestants. / JOSÉ LUIS ROCA / ATLAS VIDEO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Amb prou feines eren una desena, és a dir, cabien en dos taxis, però el seu odi ompliria l'estadi Santiago Bernabéu. Un grupuscle d'ultres d'Hogar Social, l'entitat xenòfoba i espanyolista amb forta presència a la capital d'Espanya, ha irromput en l'acte de protesta que ERC ha organitzat aquest dimarts a manera de final de campanya davant el centre Penitenciari Madrid VII, on hi ha reclosos Quim Forn i Oriol Junqueras.

Els crits del grupuscle gairebé no han deixat sentir les declaracions dels membres de la candidatura republicana. Alguns tòpics, "No nos engañan, Cataluña es España", altres de voluntariosos, "catalanidad es hispanidad" i finalment aquells que supuraven bilis, encara que s'amagués sota la cara d'una broma: "¿Dónde está el 'osito', el 'osito' dónde está?".

L'osito, altres vegades el gordito, era, és clar, Oriol Junqueras, l'exvicepresident del Govern. Entre els que cridaven, segons afirma un membre de la comitiva d'ERC, hi ha un dels condemnats per l'atac a la Blanquerna, la llibreria centre cultural de la Generalitat al centre de Madrid. Sobre el subjecte pesa ja una condemna en ferm, encara que no ha ingressat a la presó perquè el jutge, benevolent, va reparar en el fet que el sentenciat tenia fills. Se suposa que, a ulls del jutge, la descendència dels polítics catalans empresonats (tots són pares, els d'Estremera i els de Soto del Real, els Jordis) deuen ser simples mascotes.

Els feixistes han sigut sempre controlats pels efectius de la Guàrdia Civil, que els han permès, com volien, situar-se darrere la delegació catalana i poder sortir, així, a les fotos. L'educació i cortesia de la Guàrdia Civil amb la comitiva republicana i també amb els manifestants ha sigut màxima en tot moment.

El terme osito va ser encunyat per un delicat agent de la Policia Nacionalosito que feia guàrdia davant de l'Audiència Nacional i va titllar així l'exvicepresident mentre esperava que sortís el furgó que conduiria els consellers a Estremera.

"Els pacífics, dins de la presó"

"Avui és el dia de la campanya en què més a prop estem del nostre candidat", ha dit Marta Rovira abans que apareguessin els ultres i mentre se sentia, això sí, el fil musical que un inofensiu manifestant solitari feia sonar amb un altaveu. Ara el porompompero, ara el Qué viva España".

Notícies relacionades

"Retenen Oriol Junqueras perquè saben que és el millor candidat", ha afirmat Rovira ja després de la irrupció dels d'Hogar Social. Pretenia dir alguna cosa més, i de fet, posteriorment ho ha fet, però un afectat Raül Romeva ha intercedit amb un "vinga va, anem" molt dissuasori.

El mateix Romeva, després, a l'estació de servei de Fuentidueña de Tajo, ha mostrat la seva estupefacció. "Els pacífics estan dins de la presó, els violents, fora".