ERC ignora el suport de l'ANC a Puigdemont

Els republicans descarten obrir una guerra fratricida i obvien l'assumpte en els seus actes

Toni Castellà qualifica de "miserable i feixista" Borrell per demanar la "desinfecció" de l'independentisme

zentauroepp41342230 la presidenta del parlament i n mero 4 de la llista d erc pe171217123843

zentauroepp41342230 la presidenta del parlament i n mero 4 de la llista d erc pe171217123843 / Rafa Garrido

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

“A guanyar”. Aquesta és la breu resposta d'un alt dirigent d'ERC quan se li comenta la crida de l'ANC a secundar Carles Puigdemont com a president, passi el que passi el 21-D. “No entrarem en guerres fratricides a quatre dies de les eleccions. Nosaltres a la nostra i a guanyar”, amplia aquesta veu. A Esquerra ja fa mesos que opinen que l'Assemblea era una entitat per a CDC/PDECat i que els postconvergents van començar, fa dos anys, una operació de persecució implacable per intentar agafar el control de l'ANC i, posteriorment, tancar. Ara consideren que l'aposta de l'ANC només significa que han complert el seu objectiu.

 I això que el mateix Agustí Alcoberro, líder accidental de l'entitat, no està en l'òrbita dels postconvergents “però només es troba en la direcció”. Per ERC només s'ha visualitzat en l'àmbit públic el que era conegutsotto voce. L'exemple palmari va ser l'acte de Brussel·les, organitzat per l'ANC i que, en realitat, va ser un bany de masses per rellançar la campanya de l'expresident, amb voluntaris de l'Assemblea animant la multitud amb crits de “’Puigdemont, el nostre president’”. La conseqüència de tot plegat és que l'ANC no tornarà a ser vista, almenys per a ERC i la CUP, com una entitat transversal i apolítica, sinó com a integrant de l'agitprop postconvergent. És a dir, perdrà el seu sentit.

Sense al·lusions

En el míting de Mataró d'aquest diumenge, ni una sola referència ha sigut feta sobre el cisma intern de l'ANC. I això que l'ocasió era propícia, no en va ha tancat l'acte l'expresidenta de la mateixa ANC, presidenta del Parlament i candidata d'ERC, Carme Forcadell.

Notícies relacionades

Els discursos han tingut un clàssic caràcter electoral d'atac-resposta a la “decapitació de l'independentisme” de què va presumir la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría i a la “desinfecció” proposada per Josep Borrell (“és un miserable i el que ha dit és feixisme”, ha dit Toni Castellà). Gabriel Rufián ha recordat a l'exministre socialista que el millor desinfectant és la “calç viva”, en referència a la guerra bruta de l'Estat contra ETA i el seu entorn polític.

I Forcadell, amb situació judicial pendent, ha afirmat que les paraules de la vicepresidenta espanyola demostren “que no hi ha separació de poders”. També hi ha hagut apel·lació al vot útil sobiranista: “Guanyar al 155 ho farem tots, Junts per Catalunya, la CUP i ERC, però només nosaltres podem vèncer Inés Arrimadas”, ha sentenciat el democristià Castellà.