Anar al contingut

La participació en les eleccions catalanes s'estanca al llindar del 80%

La indefinició creix respecte de l'anterior enquesta del GESOP i arriba al 27%

Rafa Julve

La participació en les eleccions catalanes s'estanca al llindar del 80%

La participació en les eleccions catalanes del 21-D, un factor que es presumeix més clau que mai per a la photo finish de l’hemicicle del Parlament, batrà el rècord en unes eleccions autonòmiques que van marcar els comicis del 2015 (77% la nit electoral i 74,95% una vegada comptabilitzats els vots a l’exterior). No obstant, la campanya no està augmentant la mobilització, que s’ha quedat estancada al llindar del 80%.

En l’anterior entrega del baròmetre del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, la setmana passada, hi va haver un 90% de catalans que afirmaven que anirien a votar, encara que el sondeig ja rebaixava la xifra real de participació a entre el 80% i el 82%. En aquesta ocasió, la forquilla es mou a la baixa i se situa entre el 79% i el 81%, uns percentatges notablement elevats –només en dues eleccions al Congrés s’havia posat el llistó tan alt a Catalunya, les del 1977 (79,54%) i les del 1982 (80,83%)–, però que poden començar a causar certa intranquil·litat  en el bloc constitucionalista.

Ciutadans, el PSC i el PPC calculen que com més gent hi participi més possibilitats hi haurà que els independentistes perdin la majoria absoluta. Sostenen que el secessionisme es va mobilitzar el 2015 gairebé en la seva totalitat i que l’altre bloc encara tenia un calador on pescar perquè n’hi va haver que es van abstenir pensant que la ruptura no anava de debò, però segons el sondeig no estan aconseguint remoure més les aigües. I a sobre, amb una incògnita afegida: ¿com pot afectar en aquests paràmetres que la cita amb les urnes sigui en dia laborable però sense classes escolars?

Creix la indefinició

Un altre interrogant l’aporta el paper que acabarà desenvolupant la resolució de l’actual indefinició, que experimenta un repunt respecte de l’anterior enquesta. En el sondeig de la setmana passada, el 25,5% dels entrevistats no s’havien decantat per cap partit. Ara són el 27%.

Especialment elevada és aquesta indefinició en el bloc contrari a la independència, fins al punt de ser més del doble que la dels partidaris de la secessió: el 34,3% del bloc del no encara no té decidida la papereta que elegirà, mentre que només el 13,8% dels del sí tenen dubtes sobre la decisió definitiva. Els més grans de 60 anys (el 38,7% d’ells) i els residents en municipis d’entre 10.000 i 100.000 habitants (el 29,3%) són els més indecisos.

Per partits

És entre els catalans que van votar el PSC i el PPC on es registra la principal indefinició. El 23,4% dels que es van decantar pels socialistes encara no tenen clar per qui es decantaran, i el mateix passa amb el 20,9% dels populars. Entre els electors de Ciutadans el 2015, en canvi, només hi ha un 11,8% d’indecisos, al mateix temps que el partit taronja és el que recull la màxima fidelitat de vot: el 81,5% dels que van apostar per ells ho tornaran a fer.

També hi ha una baixa indefinició (11,8%) entre els que van ser electors de la CUP en els comicis del 27-S, encara que el creuament de dades no els surt tan bé als anticapitalistes: més de la meitat dels seus llavors electors canviaran de partit i el 98,2% ja tenen decidit per qui ho faran.