Després de la decisió de la Junta Electoral

Terribas respon en antena a l'expedient sancionador

"Convertir-me en bufó? (...) no, gràcies", replica la periodista utilitzant un text de Cyrano de Bergerac

3
Es llegeix en minuts

La periodista Mònica Terribas ha respost en antena, en el seu programa El Matí de Catalunya Ràdio, la decisió de la Junta Electoral Central d'obrir un expedient sancionador contra la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per la vulneració del principi de neutralitat política en el programa matinal de Catalunya Ràdio. Terribas ha recorregut a la lectura d'un fragment de Cyrano de Bergerac, d'Edmond Rostand: "Convertir-me en bufó amb la vil esperança de copsar en un ministre l’esbós d’algun somriure que no sigui sinistre? No, gràcies", ha sigut un dels paràgrafs. 

"«I què hauria de fer? Trobar un protector ric, servir-lo amb disciplina, i com una heura fosca que circumda una alzina i l’usa de puntal mentre llepa l’escorça, pujar amb astúcia en comptes d’elevar-me per for­ça? No, gràcies. Dedicar, com qualsevol autor, versos als financers? Convertir-me en bufó amb la vil esperança de copsar en un ministre l’esbós d’algun somriure que no sigui sinistre? No, gràcies. Cada dia empassar-me gripaus per esmorzar? Portar els genolls plens de blaus; i, amb tantes trepitjades, també els abdominals? Donar contínues proves d’habilitats dorsals?… No, gràcies. Voler sempre que el peix acabi al cove, mentre que en tot moment nedo i guardo la roba? No, gràcies!»"

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat a la Junta Provincial de Barcelona que incoï expedient sancionador.  En dues resolucions, la JEC dona la raó al PP en el seu recurs a la decisió de la Junta de Barcelona de desestimar la seva denúncia contra la cobertura informativa del programa "El Matí" dels dies 28 i 30 de novembre. La Corporació hi presentarà recurs.

Comentari diari

La JEC es refereix al comentari editorial "La Portada" que cada dia fa la presentadora Mònica Terribas i del contingut de la qual fa "directament responsable" la cadena pública. Segons la Junta, en aquest comentari es reflecteix un "to partidista i electoralista obertament favorable a aquelles formacions polítiques que sostenen que existeix una repressió injusta sobre el govern legítim de Catalunya".

A més, fa una "al·lusió jocosa" a anteriors resolucions de la Junta Electoral Central i manté la idea implícita que existeix "una repressió estatal de l'independentisme català" fent-ne responsables determinades formacions polítiques.

Neutralitat dels mitjans públics

Per la JEC, aquest discurs posa un espai radiofònic públic "al servei" de les candidatures independentistes i en contra de la resta, cosa que produeix una vulneració dels principis de neutralitat informativa i de pluralisme polític que els mitjans de comunicació de titularitat pública han de respectar en períodes electorals.

En un altre comentari, la presentadora també va carregar contra el PP i Ciutadans per negar-se a obrir una comissió d'investigació parlamentària sobre l'actuació policial de l'1 d'octubre i critica els senadors del PP que van resultar premiats amb un cupó de l'Once acabat en el número 155. "El contingut d'aquest discurs no és, de cap manera, neutre, sinó que reflecteix, tot ell, una invectiva de to partidista i electoralista, obertament crítica i reprovatòria", critica la JEC.

Junta Provincial de Barcelona

La Junta Electoral Central contradiu així l'argument de la Junta Provincial de Barcelona, que assegura que l'editorial no té cap incidència electoral rellevant perquè considera que no excedeix del to crític "que pot acompanyar una descripció de les notícies".

A més i, a diferència del que exposava l'anterior resolució de la Junta de Barcelona, la JEC remarca que no correspon al denunciant, en aquest cas el PP, "la càrrega" d'indicar quinaa és la manera en què, durant el període electoral, s'ha de modular la llibertat d'informació i d'expressió dels mitjans de comunicació públics.

Neutralitat

Notícies relacionades

La Junta Electoral Central estima el recurs presentat pel PP i revoca l'acord adoptat per la Junta Electoral Provincial de Barcelona per considerar que el programa denunciat "va vulnerar els principis de neutralitat informativa i pluralisme polític" que consagra l'article 66.1 de la LOREG.

Insta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a adoptar les mesures necessàries per evitar que es puguin seguir conculcant els principis de neutralitat informativa i ordena a la Junta Electoral de Barcelona que procedeixi a incoar expedient sancionador contra els responsables de l'emissió. 

La periodista Mònica Terribas, a Catalunya Ràdio.

La periodista Mònica Terribas, a Catalunya Ràdio. / CCMA