FÒRUM PRIMERA PLAN@

Riera (CUP): "Les declaracions de Colau cada vegada s'assemblen més a les d'Arrimadas"

Emplaça els comuns a recolzar la "República catalana" perquè és la "millor contribució al republicanisme espanyol"

Qualifica de "discrepància tàctica" el fet que ERC i JxCat s'obrin al diàleg amb l'Estat i els insta a desobeir

Carles Riera (CUP) participa en el Fòrum Primera Plan@ / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts

El cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha acusat aquest dimarts l'alcaldessa Ada Colau de fer declaracions "cada vegada més semblants" a les d'Inés Arrimadas, líder de Ciutadans. Ha sigut a Primera Plan@, el fòrum de debat d'EL PERIÓDICO, en un intent per enviar-li un missatge inequívoc a Podem i els comuns: "La millor contribució al republicanisme espanyol és la República catalana".

Riera els ha acusat de ser "forces constitucionalistes" i cada vegada "més centristes" i, paral·lelament, ha emplaçat ERC i JxCat a renunciar a la bilateralitat i mantenir la desobediència a l'Estat. Tot i així, amb ells el seu to ha sigut menys agressiu: "Encara que no comparteixin la unilateralitat, sí que parlen de legitimitat de l'1-O. Crec que és simplement una discrepància tàctica; ells consideren que val la pena explorar la via del diàleg. Nosaltres estarem esperant per quan tornin al camí de la unilateralitat".

El candidat de la CUP no ha confirmat ni desmentit la posició del seu partit sobre si Puigdemont, com demana JxCat, ha de ser el president de Catalunya encara que no guanyi les eleccions. Els anticapitalistes, ha dit, prefereixen parlar d'"agenda política" en lloc de noms. "Si en el programa hi ha desobediència i implementació de la república, tots els noms són benvinguts".

Republicanisme

Riera ha començat la seva conferència destacant el "moviment republicà" i "radicalment democràtic" que en els últims anys s'ha anat enfortint a Catalunya i que, a més, ha guanyat al Parlament. "Les eleccions es guanyen o es perden en escons. Els referèndums, en vots. Nosaltres ja en vam fer un i el vam guanyar", ha sostingut i, a continuació, ha censurat les crítiques a aquest 46% de participació que va tenir l'1-O, un percentatge per a molts insuficient. "El referèndum va tenir una participació més alta que el brexit i ningú el va posar en dubte".

Per la CUP, l'Estat espanyol no dona cabuda ni a la República ni a l'autodeterminació, ja que "el dictador ho va deixar tot ben lligat", per tant l'única via és la "unilateralitat". "No perquè ho vulguem nosaltres, que també, sinó sobretot perquè no tenim una altra via", ha afirmat Riera.

Notícies relacionades

El cap de llista dels anticapitalistes ha qualificat de "cop d'Estat modern" l'actuació del Govern central a Catalunya, fet que ha portat a "bloquejar" la república. "El Govern de JxSí va cometre un error de diagnòstic a l'esperar un Estat més dialogant i una UE menys arrogada en l'statu quo". Segons ell, la Unió Europea va tenir "por" no de la "propagació de l'independentisme" al seu territori, sinó de la "radicalitat democràtica".

Riera també ha assegurat que les empreses que van canviar la seva seu social a llocs de fora de Catalunya ho van fer per una "campanya política" i per "pressionar" Puigdemont i no per una "qüestió estratègica".