INVESTIGACIÓ JUDICIAL

Una agenda detalla el full de ruta del separatisme

La Guàrdia Civil va intervenir al domicili de Josep Maria Jové unes anotacions clau sobre el pla sobiranista

En el document s'hi descriuen els rols que han assumit des de Puigdemont fins a Marta Rovira i Josep Rull

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Per fer realitat la república catalana en el marc de la Unió Europea. Portar la nació catalana a la independència. Llibertat personal i col·lectiva clau en el projecte (…) Reforçar la xarxa de complicitats internacionals. Patriotisme basat en la responsabilitat social, econòmica, cultural i mediambiental». Aquest paràgraf apareix a l’agenda que la Guàrdia Civil va intervenir el 20 de setembre al domicili de Josep Maria Jové, que llavors era secretari general del Departament d’Economia de la Generalitat. Data: 23 de març del 2015. Títol: programa polític d’OJ (Oriol Junqueras) i MR (Marta Rovira). Els investigadors sub-ratllen que, llavors, ja es parlava de la independència i la repercussió internacional.

A partir d’aquell dia, Jové va detallar a la seva agenda el full de ruta que havia de seguir el secessionisme, així com el rol desenvolupat per Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Artur Mas, Marta Rovira, Anna Gabriel, Carles Viver Pi-Sunyer, Francesc Homs, Josep Rull o Raül Romeva, entre altres. L’exsecretari general va escriure el febrer del 2016 que un referèndum no pactat «no tenia sentit», encara que es pensava que era l’única manera de pressionar l’Estat per anar «fins al final». La Guàrdia Civil sosté que «van anotar expressament» que el referèndum sense pacte «podria suposar fer el ridícul». El juny del 2016 s’assumeix que haurà de ser unilateral.

Les reunions del comitè estratègic del procés van quedar plasmades en aquella agenda de color negre. La Guàrdia Civil la descriu: «És una agenda que arrenca el 12 de febrer del 2015 (s’acaba l’11 de novembre del 2016) amb anotacions estratègiques polítiques d’ERC, pactes amb CiU i CUP i recull el que es denomina idees de la força, full de ruta i programes».

Notícies relacionades

Jové resumeix debats sobre el control dels Mossos i la necessitat de crear estructures, com un banc central o una Hisenda i Seguretat Social pròpies. El Govern català pretenia desenvolupar duanes, cadastre i una regulació de tributs. El full de ruta tenia quatre fases: preparació de l’Estat, reconeixement internacional, estructures i mesures sectorials. La Guàrdia Civil reflecteix que el calendari detallat per l’ex alt càrrec «es va respectar gairebé en la seva totalitat». A més, s’apunta a l’Institut d’Estadística de Catalunya (Indescat) com a indispensable per elaborar el cens de l’1-O.

El 2015, ERC considerava fonamental controlar àrees clau, fins i tot a costa de cedir la presidència a CDC, a la vegada que ja es deixa constància de «la inquietud davant inhabilitacions o multes». Un altre punt clau era crear una plataforma de «debat ciutadà», utilitzant per fer-ho Òmniun i l’ANC, a més de tancar l’estratègia amb la CUP i establir vies de diàleg amb CSQP i Barcelona en Comú.