acte al cor de la UE

L'independentisme llança un 'Écoute Europe' en una manifestació a Brussel·les

Puigdemont llança un àcid SOS a la Unió Europea davant 45.000 catalans que l'aclamen a la capital de Bèlgica

Marta Rovira: El que no pot legitimar Europa és la democràcia del cop. / ALTES VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Xabier Barrena

Més de 45.000 catalans han ocupat aquest dijous la capital administrativa d'Europa, Brussel·les. Una demostració de poder en plena campanya electoral que ha servit tant perquè Carles Puigdemont rebés un bany de multituds com per llançar un crit desesperat a les institucions europees perquè aturin les arbitrarietats que, segons els independentistes, comet l'Estat espanyol en forma de repressió continuada des de mitjans de setembre. El lema de la manifestació, Wake up, Europe (Desperta Europa)Wake up, Europe, recull l'esperit de la marxa secessionista per Brussel·les que s'ha centrat, també, en l'exigència que s'alliberin els presos del procés. Com es podia esperar, el blanc de les crítiques, el Govern espanyol, ha rebut amb desdeny l'acte belga.

L'expresident ha sigut el més àcid amb la cúpula de la UE, que veu allunyada de l'autèntica ànima del vell continent i dels valors fundacionals de la mateixa Unió. Sense explicitar-ho, Puigdemont ha dibuixat la idea d'una Europa segrestada per una elit lligada a foscos "interessos econòmics" i que secunden les decisions del Govern de Mariano Rajoy. Anant més enllà, ha dubtat, fins i tot, de l'"honestedat" d'alguns mariscals de la institucions europees, i pel curs de les declaracions d'aquests mesos, no seria estrany que el blanc de l'acusació fos el mateix Jean-Claude Juncker.

L'expresident ha assenyalat la UE per usar "dues vares de mesurar" en el conflicte català, se suposa que en perjudici dels interessos independentistes. I ha sentenciat, en plena sintonia amb aquells que qualifiquen la UE com un mer club de governs: "Europa, escolta no només els estats". Sempre en la mateixa línia, ha demanat a les institucions de la Unió que li diguin "Així, no" a Rajoy.

Enquestes electorals

Puigdemont ha fet poques referències a la campanya electoral, tot i que el seu entorn estava gairebé eufòric amb els resultats de l'enquesta d'EL PERIÓDICO, que situen la llista de l'expresident a poques dècimes del, fins ara, gran favorit, Oriol Junqueras.

ERC no ha volgut mostrar en públic gaire preocupació per aquest baròmetre, encara que en privat no ha amagat el seu disgust per com s'estava preparant l'acte de Brussel·les, per considerar que seria, com així ha sigut, un homenatge per a més glòria de Puigdemont.

Amb tot, Marta Rovira sí que ha abordat la qüestió electoral i, reprenent el que ja ha dit en algun dels seus mítings inicials de campanya, ha mostrat l'espantall d'una eventual victòria del front del 155 i, singularment, de Ciutadans. "Si vencen", ha dit, "destruiran el model de país actual, basat en els consensos", en referència a la llei de normalització lingüística i al model de mitjans de comunicació públics. Rovira ha cridat les hosts independentistes a omplir les urnes de vots per "validar la república".

En el capítol d'atacs, Rovira ha acusat l'Estat "de no jugar mai net, perquè els fa por la democràcia, perquè saben perfectament" que l'independentisme tornarà a guanyar. Desafiadora, s'ha preguntat si l'Executiu central potser creia que per empresonar la meitat del Govern, per enviar a l'exili l'altra meitat, aconseguiria aturar l'impuls secessionista.

"Despullar l'Estat"

El regidor de Vic de la CUP Joan Coma, que va ser conduït davant la justícia perquè expliqués que era això d'"haver de trencar ous per fer una truita", ha respost al líder de Podem, Pablo Iglesias, que va acusar l'independentisme de "despertar la ultradreta" amb les seves demandes. "No hem despertat a ningú, només hem despullat l'Estat, que ha atorgat plena impunitat a la violència ultra".

L'orador més enardit ha sigut, sens dubte, l'exconseller de Salut Toni Comín. En un missatge estructurat en dues grans parts, en què la segona ha sigut coincident amb la denúncia de connivència entre la UE i Espanya feta després per Puigdemont, Comín ha carregat contra l'Executiu de Rajoy: "Teniu por de la democràcia", ha clamat dirigint-se al Govern espanyol. "Ho ha dit la justícia belga. Perquè si heu retirat l'euroordre perquè aquí no és delicte allò de què se'ns acusa, significa que ens perseguiu per les nostres idees polítiques", ha afirmat. I encara amb més vehemència, ha manifestat: "Teniu por de les urnes perquè sou uns franquistes".

Notícies relacionades

La Moncloa ha reaccionat amb desdeny. Des de les insinuacions fora de micro que la majoria dels assistents a la manifestació secessionista eren flamencs, per allò de la germandat existent entre els dos nacionalismes, a les paraules explícites de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría en defensa, precisament, de les institucions europees. "Si poden anar (a la manifestació de Brussel·les) és perquè disposen d'una Constitució, estan exercint un dret europeu, derivat del fet que Espanya forma part de la UE. La UE és llibertat, permet aquestes coses. Els diria als que són allà que tenir un DNI espanyol i continuar a la UE és el que els ha permès anar allà i manifestar-se".

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, per la seva banda, ha lamentat que els sobiranistes no en tinguin prou, en les seves paraules, amb apuntar a Espanya, per també assenyalar la UE com a responsable de tots els seus mals. A més, ha alertat que l'"aïllament dels independentistes és molt greu".