Assegura que la unitat d'Espanya és un principi "d'ordre moral"

Cañizares: la fecundació artificial i el matrimoni gai amenacen la Constitució

L'arquebisbe de València publica una carta amb motiu de l'aniversari de la Carta Magna

cjane31224117 valencia 25 9 15   politica   misa y vigilia por l160519154529

cjane31224117 valencia 25 9 15 politica misa y vigilia por l160519154529

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de la diòcesi de València, ha publicat una carta amb motiu de l'aniversari de la Constitució en què, entre altres coses, adverteix dels perills que amenacen la Carta Magna, entre els quals destaca l'independentisme però també altres com el matrimoni homosexual i la fecundació artificial.

La unitat d'Espanya, un tema “d'ordre moral”

Davant les propostes de reforma, Cañizares alaba el text constitucional i apunta que, encara que "podrien ser perfilats una mica més” alguns aspectes, “els principis en què es basa són bàsics i difícilment reformables". El cardenal subratlla que es tracta de la unitat d'Espanya i "la dignitat de la persona humana i els seus drets inalienables" i que tots dos “pertanyen a l'ordre moral previ sobre el qual es basa l'ordre polític, un ordre moral que se sustenta sobre la veritat”. En el text penjat a la pàgina web de Palabra, el setmanari que edita la diòcesi de València, adverteix que “trencar això significaria violar l'ordre moral”.

A més, assenyala que no hi ha acord actual que els pugui canviar ja que són anteriors al pacte constitucional del 1978. “El consens amb què es va elaborar no va crear ni aquests drets, perquè són fonamentals, ni va constituir un pacte en virtut del qual es forja la unitat de la nació que és Espanya", apunta el religiós.

L'independentisme, la llibertat i el terrorisme

Cañizares també desgrana els problemes que, segons la seva opinió, obstaculitzen l'aplicació de la Constitució i apunta “als nacionalismes excloents” com el principal risc que amenaça la unitat del país. Denuncia que en aquest tema s'ha corromput la idea de llibertat. "La crisi que patim a Espanya en els problemes esmentats té molt a veure amb la crisi de la veritat i amb la corrupció de la idea i experiència de llibertat", diu. A més, recupera unes paraules "totalment encertades" d'una antiga i "memorable" instrucció de la Conferència Episcopal sobre el terrorisme. “Pretendre unilateralment alterar aquest ordenament jurídic en funció d'una determinada voluntat de poder, local o de qualsevol altre tipus, és inadmissible. És necessari respectar i tutelar el bé comú d'una societat pluricentenària”, deia aquell text. Cañizares demana aplicar novament aquesta fórmula i apunta que si no es fa així “conduirem -si no s'està fent ja- pels camins de la desintegració de la societat pluricentenària -diria que mil·lenària- que és Hispània, Espanya”.

Notícies relacionades

Les 'amenaces' socials

Respecte als riscos que afectarien "la dignitat inviolable de tot ésser humà i els seus drets en l'ordre", cita l'“avortament”, l'“eutanàsia", el matrimoni homosexual i també "la fecundació artificial o experimentació d'embrions que alguns propugnen". Igualment torna a carregar contra “noves ideologies, com la de gènere, que cal superar amb fidelitat a la nostra Constitució". Cañizares es mostra contrari a "exaltar la llibertat, individual o de grup" fins a considerar-la "com un absolut (...) i com a voluntat de poder que s'imposa sobre els altres".