CITA AMB LES URNES

¿I si el presidenciable no és Puigdemont?

L'excarceració dels exconsellers Turull i Rull obre vies alternatives on semblava no haver-n'hi

L'expresident, sobre la retirada de l'euroordre: "A l'Estat espanyol li ha entrat por de perdre"

zentauroepp41202025 reus  baix camp   5 12 2017  politica  mitin de junts per ca171205234853

zentauroepp41202025 reus baix camp 5 12 2017 politica mitin de junts per ca171205234853 / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts

La millor manera de restituir Carles Puigdemont com a president és votar-lo. Aquest és el missatge clau de la campanya de Junts per Catalunya per mirar de captar el màxim de vot útil independentista possible i llançar una idea de desafiament contra l’article 155. No obstant, la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de retirar l’euroordre de detenció contra Puigdemont deixa el president cessat i els seus companys del que era el Govern (els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig) en una difícil situació. Puigdemont pot viure lliurement a Bèlgica i desplaçar-se a qualsevol lloc del món, però si posa els peus en territori espanyol serà automàticament detingut.

La seva intenció és la de tornar a exercir com a president si la seva llista és la més votada. JxCat confia a superar ERC. El baròmetre del GESOP que es publica avui marca una tendència a l’alça notabilíssima dels postconvergents en aquesta direcció.

La decisió, del partit

Si es produeix finalment el sorpasso, s’haurà de  prendre una decisió sobre el presidenciable. Segons fonts de la cúpula del PDECat, serà el partit el que agafarà les regnes a partir del dia 21 de desembre. El mateix Puigdemont ha donat instruccions precises a la seva formació perquè obri ja un període de negociacions amb la resta de partits.

L’excarceració dilluns passat dels consellers cessats del PDECat Josep Rull Jordi Turull obre un nou escenari. Fins ara no hi havia un nom clar en la llista electoral que pogués exercir el paper de president o presidenta. I quan se li pregunta a Elsa Artadi, la cap de campanya (que no té per cert una especialment bona relació amb el partit, del qual s’ha donat de baixa), la seva resposta és que no hi ha alternativa a investir Puigdemont. Ni encara que ERC guanyi les eleccions.

Però per al partit, Rull i Turull (tot i procedir de famílies diferents) són grans dirigents. Tots dos tenen una gran experiència política i poden exercir sense cap mena de dubte el paper que Marta Rovira jugarà a ERC si Oriol Junqueras no pot accedir a la presidència de la Generalitat perquè està a la presó. Però ¿quin dels dos? No s’ha arribat encara a aquest nivell de concreció, però el cert és que Rull (sisè a la llista) representaria un perfil de president més social, i Turull (número 4), la victòria total de l’aparell convergent, el que va ser vençut per Marta Pascal en el congrés fundacional de juliol del 2016 del PDECat. Turull, a més, té molt bones relacions amb ERC.

Els dos dirigents, sens dubte, no oferiran, en públic, una altra opció que la de Puigdemont. Segons fonts del seu entorn, un d’ells afirma: «No se’m passa ni remotament pel cap» ser presidenciable.

Mentrestant, Puigdemont manté la línia dura d’atac contra la justícia espanyola després de la retirada de l’euroordre de detenció per part del Suprem: «L’han retirat perquè tenien por que el jutge belga decidís que el que hem fet és perfectament normal en un sistema democràtic». «A l’Estat espanyol li ha entrat por de perdre, de fer el ridícul. Tenen por de la mirada del món», va afegir.

Notícies relacionades

El que no va deixar clar Puigdemont és si tornarà finalment a Catalunya després de les eleccions del 21-D: «Tenim la intenció de tornar i sobretot les ganes de tornar. Una altra cosa és que això pugui ser possible. Com que no hi ha les garanties, abans de prendre aquesta decisió ho haurem de pensar moltes vegades».

Paradoxalment, Puigdemont va assegurar també: «[Si sortim elegits en les eleccions del 21-D] prendrem possessió de la nostra acta que legítimament haurem guanyat a les urnes».