CAMÍ DE LES URNES

Iglesias acusa el Govern cessat de "contribuir a despertar el fantasma del feixisme"

Domènech retreu als independentistes que la unilateralitat "hagi posat el país en mans de Rajoy"

El secretari general de Podem demana als socialistes que "abandonin l'aliança amb la dreta"

zentauroepp41175139 sant adri  de bes s 03 12 2017  pol tica   miting dels comun171203134700

zentauroepp41175139 sant adri de bes s 03 12 2017 pol tica miting dels comun171203134700

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Amb veu pausada i a un pas del murmuri, amb la gesticulació i oratòria al servei del missatge, Pablo Iglesias ha acusat tant els independentistes com els constitucionalistes d'haver cridat massa. Sense tons eloqüents, per allunyar-se de les formes que ha recriminat a aquests blocs, ha llançat el primer dard al Govern de Mariano Rajoy: "El fracàs de la dreta espanyola és que ha sigut incapaç de construir una idea d'Espanya que sigui atractiva per a tothom". El segon, directe al Govern cessat: "Potser sense voler-ho, o potser sense buscar-ho, heu contribuït a despertar el fantasma del feixisme", ha carregat Iglesias, per assenyalar després que els membres de l'Executiu de Puigdemont "han mentit, sent conscients que ho feien, a milions de patriotes". "Dir la veritat és absolutament revolucionari", ha rematat en la presentació del programa electoral de Catalunya en Comú per al 21-D.

El secretari general de Podem ha emplaçat els socialistes a "abandonar l'aliança amb la dreta" per posar fi al dilema. "La dreta, Pedro Sánchez i Miquel Iceta, no paga a traïdors. Mai és tard per rectificar", ha animat. No s'ha oblidat d'apuntar al PP Ciutadans, a qui ha acusat d'"utilitzar" Catalunya per "intentar guanyar vots a la resta de l'Estat". 

Fracàs de la unilateralitat

Els comuns han repetit escenari per anunciar les seves propostes, el Poliesportiu Marina Besòs (Sant Adrià de Besòs), situat a pocs metres de les tres xemeneies. Un emblema per a ells de la lluita de les classes populars, les que pretenen seduir per omplir les urnes.

Notícies relacionades

El líder de la candidatura, Xavier Domènech, s'ha vanagloriat de liderar l'únic programa que ha comptat amb un procés participatiu per a la seva elaboració i ha assegurat que "són els únics que garantiran que Catalunya avanci cap a l'esquerra". Domènech s'ha tornat a desvincular de la política de blocs i ha criticat l'estratègia unilateral dels independentistes perquè, segons ell, "ha posat el país a mans de Mariano Rajoy". Ha insistit que "no li donaran lliçons de país aquells que tenien la vergonya de dir que van aprovar els pressupostos més socials de la història quan significaven retallades". "Tenim memòria", ha sentenciat, provocant un llarg aplaudiment. 

La número dos, Elisenda Alamany, ha qualificat de "decisives" les pròximes eleccions ja que considera que "acabaran amb tots els que han jugat amb el destí del país com si fos una partida d'escacs" i ha apuntat que el PP "tem" un "poble divers i unit" però que no té por d'"una estratègia fracassada com la de la unilateralitat".